City of Ember

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
MadDog
Ancient
Posts: 646
Joined: 21 Nov 2003, 10:14
Location: S onu stranu komandnog prompta
Contact:

City of Ember

Unread post by MadDog » 28 Jan 2009, 09:28

Cijeli ovaj post je možda :off: jer je film rubno možda F, ali teško da je SF, jer niti je spekulativan niti je previše fikcija.
Namijenjen je djeci.
Mlađoj od 7 godina.
Retardiranoj.

Šuplja motivacija.
Šuplji nerazrađeni sadržaj (zašto je došao kraj svijeta, zašto su se dedeki i babice 'znanstvenici' odlučili uputu o izlazu iz grada umetnuti u metalnu kutiju i poslati ljude 200 godina pod zemlju, zašto je sve skupa ostalo na razini devetnaestog stoljeća uz dodatak malih C3PO-a koji nedefinirano lutaju uokolo, zašto se zanimanja dijele iz vrećice, k'o tombola :lol2: )
Motivi iz Planete majmuna :oops: (ruševne stare građevine, samo fali kip slobode pod zemljom)
Motivi Matrixa :shock: (Ember kao Zion :sori: )
Motivi Grada tame (samo fale mali sivi koji hodaju okolo i zaustavljaju vrijeme)

Da skratim, dobro sam se nasmijao.
E da, i ovaj Bill Murray igra k'o da je u Ghostbustersima, dok Martin Landau ponavlja ulogu kapetana iz Svemira 1999.

Blagi užas. :puke:
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: City of Ember

Unread post by Milena » 28 Jan 2009, 09:51

Um, nisam ga gledala, ali koliko ja znam, bar neke rupe o kojima govoriš su uzrokovane time što je to tek početak franšize.

Inače, čujem da knjige nisu pretjerano loše, ako te ne smeta kršćanska simbolika. Jel' netko čitao?
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Re: City of Ember

Unread post by Tomislav Sakic » 28 Jan 2009, 13:02

Film je katastrofa; premda podzemni svijet obećava u prvi tren, kombinacijom Dark Cityja i Brazila, za par minuta postane jasno da je film na recepcijskoj razini djece od 7 godina (bez uvrede). U tom smislu, zaplet i akcija u raspletu se svode na voznju vodenim rollercoasterom i hrpom krivih narativnih spojeva koje ni dijete ne moze progutati (tipa oni bjeze vozilom njezina pokojnog oca, a onda usetaju u gradsku vijecnicu udaljenu par metara od pocetne tocke, a nakon toga ih eto vise nitko ne progoni, kao da su zaboravili da su bas to dotad radili). Takodjer, zanimljiva SF premisa (apokalipički SF, distopija) ostaje tek povod za radnju, bez razrade ili odgovora.

Sve skupa, uzas. Izvlaci ga jedino glavna glumica, buduca zvijezda ako danas itko zna to prepoznati a ne stvarati instant-zvjezdice (a valjda zna, jer je ona jedna od najmladjih nominantica za Oscara ikad, lani za Okajanje), Saoirse Ronan.

Nadam se da barem djeca uzivaju, ali ovakvo vodjenje radnje je po meni i za djecu podcjenjivanje.

MadDog
Ancient
Posts: 646
Joined: 21 Nov 2003, 10:14
Location: S onu stranu komandnog prompta
Contact:

Re: City of Ember

Unread post by MadDog » 28 Jan 2009, 17:24

Milena wrote:Um, nisam ga gledala, ali koliko ja znam, bar neke rupe o kojima govoriš su uzrokovane time što je to tek početak franšize.
Još i to? Dakle, Rambo XVI Rambo protiv Gandhija? :?
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: City of Ember

Unread post by Aleksandar Ziljak » 28 May 2009, 13:40

Ja sam ga upravo odgledao i nije mi tragično loš. Jedino me cijelo vrijeme podsjećao na onaj podžanr SF-a o zatvorenim postapokaliptičnim gradovima u kojima vlada korupcija i onda se iz njih bježi. U hrv. SF-u toga je bilo podosta (Devlić, Prodanović, Pihač, Belan). I sve me onda podsjeća na 20 godina zakašnjeli komentar na Istočni blok. :D
A. Ziljak

Hrvoje
Pa'u 10. razine
Posts: 411
Joined: 21 Jun 2005, 16:48

Re: City of Ember

Unread post by Hrvoje » 01 Nov 2009, 21:53

Prva polovica još i može proć, ali u drugoj se sve pretvori u nekavu ultra brzopoteznu avanturu, punu glupkastih ideja. Ono sa ormarićima koji se pretvore u čamce je vrhunac :x

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: City of Ember

Unread post by Belzebubbles » 04 Aug 2013, 13:37

Film se čini već odavno zakopan i skoro pa jednoglasno osuđen kao promašaj, ali pošto sam ga nedavno gledao...

Meni se čini da ovo zaista vrijedi gledati.
Činjenica je da je to napravljeno kao dječji film što za sobom povlači nekoliko logičkih rupa, ali sve u svemu mi se čini da je razvijanje fabule na ustvari sasvim zadovoljavajućoj razini. U smislu, pa i nema tu toliko suludih premisa. Jasno, ovo nije dokumentarac o atomskim skloništima, već jel - dječji film - pa u njemu nećemo baš vidjeti precizno analiziranje života pod zemljom do svojih krajnjih konzekvenci. Ali njemu to ni ne treba.

Ono što po meni film prekrasno uspijeva jest razvijanje cijelog tog podzemnog svijeta sa hipetrofiranim tradicijama ksenofobije isprva razvijanima kao sredstvo obrane protiv negostoljubive površine planeta. Osim toga, glavna je pokretačka snaga razvijanje fabule. To je izvedeno maksimalno napeto, ali ne da postane iritantno. Svijet Embera je toliko ustvari bogat da pri razvijanju radnje, osim razriješivanja zagonetke koju su stanovnici zaboravili riješiti (a to je da treba otići iz grada), mi usput istražujemo i grad. Stvar me toliko zainteresirala da sam se kroz čitav film nestrpljivo lomio, a što je sljedeće.

Malo mi je slabije razriješen kraj filma, pogotovo jer mi se ipak čini izlišnim ubacivanje onog vodenog roller coastera, ali sve u svemu jako simpatičan i nepretenciozan film!

Biranje poslova na tomboli se zaista čini kao u najmanju ruku kontraintuitivan postupak, a kada razmišljamo o dodjeli posla. Ali, živjeti u Emberu, ne bih rekao da je glavni problem grada nekakva meritokracija, tj. razvijati djecu koja bi htjela biti čim bolja u svojemu poslu. Grad ima funkciju držati svoje građane 200 godina pod zemljom. Sve što oni moraju činiti jest držati status quo. Promjena je štetna i nepotrebna. Oni svi rade na održavanju, ne na invenciji. I posebno se kod onih starijih vidi taj lijepo usvojeni fatalizam svojevrsni. Tipa, to nije moj posao, ja to ne moram znati. Oni znaju svoje poslove, a poslovi su im dodijeljeni na sreću (ili baš trampu ako si okorjeli nezadovoljnik), pa bih zato rekao da je ta tombola jedno od zanimljivih mjesta u fabuli, a glede promišljanja njezinih konzekvenci na cijeli mikrokozmos tržišta rada u Emberu.
:)

Post Reply