Zlatni kompas

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Zlatni kompas

Unread post by Aleksandar Ziljak » 11 Jan 2008, 18:31

Gledao. Dečki su se usosili! Najprije naracija na početku, koja zakolje svaki osjećaj začudnosti (očuđenje, je li) u startu. Onda ide standardna pustolovina, s mnogim dijelovima pokraćenim i protrčanim, s izmijenjenim redoslijedom Bolvangara i dvoboja među medvjedima (u odnosu na roman), i s odrezanim krajem, opet u odnosu na roman, iz kojeg je vidljivo da će u nastavcima biti temeljitih prekrajanja. Mislim, Polarno svjetlo je ionako prekompleksno za jedan film, a kako bi holivuđani izašli na kraj sa sitnicama tipa "rušimo Boga!" ili repriza Istočnog grijeha koju izvode dvoje maloljetnika, to ne znam. KIdmanica je dobra u okvirima onog što joj je dao scenarij, klinka je OK, ali bih ja tražio dalje, a ostali ionako manje-više statiraju. Gledljivo, ali fanovi će romana biti razočarani, možda čak i ljuti, a oni koji roman nisu čitali će se pitati wtf?
A. Ziljak

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Zlatni kompas

Unread post by niniane » 11 Jan 2008, 19:32

Šteta. A veselila sam se tom filmu otkako sam vidjela prve najave...
... characters, personalities, stories and larps...

User avatar
poison
Ancient
Posts: 556
Joined: 28 Sep 2005, 11:57
Location: middle of nowhere
Contact:

Re: Zlatni kompas

Unread post by poison » 12 Jan 2008, 01:07

dakle, ne voditi unsuspecting bolje polovice u kino ako se želi živ izaći. hvala na upozorenju.
kako sam mali mazohist, svakako ću ga (jednom) pogledati, ako ništa drugo, zato da bih mogla pljuvati po ružnim amerima koji prikolju svaki dobar književni predložak. ali sama. :lol:
"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert

User avatar
Glupinickname
Hani
Posts: 63
Joined: 15 Dec 2007, 02:54
Contact:

Re: Zlatni kompas

Unread post by Glupinickname » 12 Jan 2008, 12:22

Pogledo sam "Zlatni kompas" prije par dana. :)

Dobre strane filma:

Produkcija - vizualno, "Zlatni kompas" mi zgleda super. Ali zbilja super. Alternativno povijesni London pun cepelina, zločesti tatarski stormtrooperi sa golemim vukovima i još golemijim šubarama, jezivo sterilni laboratorij... Općenito, čitav taj mix kasnog 19og stoljeća i 1930ih u filmu mi izgleda predivno.

Nicole Kidman - ak je neko stvoren za ulogu zločestih ice queen plavuša, to je ona. Volio bi vidjeti nju ko Cersei Lannister. U svakom slučaju, od svih tih poznatih faca koje glume sporedne likove, ona mi je bila daleko najupečatljivija. Daniela Craiga i Eve Green ima puno premalo.

Sam Elliot - jedini drugi koji mi je približno kul ko Kidmanica. Em je to Sam Elliot sa svojim seksi moržovskim brčinama, em mi je Lee Scoresby bio najdraži lik u romanu. Vjerojatno zato kaj jedini nije imao puna usta propovjedanja o slobodi izbora niti nekakve superpowere nek je bio obični pustolov sa pištoljem i pofucanim balonom. My kind of guy.

Vidi dalje ovđe... :)

Krvoje
Jedi Master
Posts: 231
Joined: 19 Oct 2006, 19:00

Re: Zlatni kompas

Unread post by Krvoje » 18 Jan 2008, 01:31

Ja sam to pogledao, i odma' se nabrijah na knjigu, te ću je ovih dana ponovno pročitati (dokud imam od trilogije doma ...). I tako to:

Glazba me podsjeća na LOTR mjestimice, ali to valjda mora biti u filmovima ovakve tematike i magnitude. Osim toga, palčeki zbog stvari za koje mi se čini da ih nisam baš čuo po filmovima, kao što su Mongolsko grleno pjevanje u pozadini lutanja po snježnoplaninskim pustopoljinama.
Meni su glumci u redu, i sviđaju mi se izvedbe. Kidmanica je super kao fatalna, Craiga nema dovoljno, McKellen-medo jao joj zakon, Christopher Lee isto ima tamo, a ostale ne znam imenovat, ali valjaju (tipa cigo, i tomu takvi. Mogli su baš za ovu prigodu, u duhu moderne dosljednosti ekšuli uzet prave gypsije, ili barem indijce da igraju). Teksašanin-čovjek je zakon, iako ona scena s gunom strši k'o preslikana iz nekog westerna u kojemu je glumio. Dio ekipe s kojom sam bio gledao žališe se da se djeca preglumljavaju, ali ja nemam tog dojma.

Također, oko čega su se neki žalili, da im možda nije jasno o čemu se tu točno radi, ali ja sam zapravo imao refresh na knjigu pa sam uglavnom zbog toga uživao u svakoj sceni.

Motiv trčanja preko pustopoljine na mjesečini, jašuć medu liči na Coca-Colinu reklamu.

Ne sviđa mi se prijevod daemona na presliku. Praslika što bismo rekli mi zadojeni, ili paslika što biste rekli vi obrazovani.

Možda, da su ubacili malo više tehnikalija, bivajuć to sve paralelni svjetovi, pa objasnili mrvičak više kako šta radi, ali za to ima vremena. Sve u svemu, film je lep i ima lijepih slika. Valja.
-Bllaa!-
Yama yo, yama yo
Yama yo, yama yo
Yama wa ikite iru!

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Zlatni kompas

Unread post by Aleksandar Ziljak » 18 Jan 2008, 16:15

Krvoje wrote: Mogli su baš za ovu prigodu, u duhu moderne dosljednosti ekšuli uzet prave gypsije, ili barem indijce da igraju).
Actually, nisu mogli. Naime, gipsy (pl. gipsies, ima par varijanti spellinga, uključivo i gypsy) ne znači na engleskom nužno Rom. Pullman ga piše 'gyptians, i izričito kaže da su nizozemskog podrijetla (štogod mu bila Nizozemska u tom paralelnom svemiru). Došli brodovima i naselili se u tom spletu močvara i kanala, gdje ih vlast ne dira dok ne pretjeruju. Ne znam imaju li Pullmanovi 'gyptians neko stvarno ishodište na terenu. :scratch:

U stvari, ako ćemo po Wikipediji:

Balkan Egyptians (potctrala moja malenkost) or simply Egyptians (Albanian: Egjiptian; Serbian: Египћани, Egipćani or Ђупци, Đupci; Macedonian: Египќанци, Egipkjanci or Ѓупци, Gjupci; Bulgarian: Агупти, Agupti — in the Rhodopes[1]) are an Albanian-speaking ethnic minority of Serbia (mainly Kosovo), Republic of Macedonia, and Albania. They should not to be confused with the Egyptians of Egypt, to whom they may or may not be related.

Ova je etnička grupa izgleda bila smatrana romskom, ali nije.

Također, vjerojatno je mislio na ove ljude, koji se na engleskom također nazivaju gipsy, samo ih je smjestio na brodove:

Irish Travellers (Irish: Lucht siúlta) are an itinerant people of Irish origin living in Ireland, Great Britain and the United States. It is estimated that 25,000 Travellers live in Ireland, 15,000 in Great Britain and 7,000 in the United States [1].

They refer to themselves as "Pavees". For a time, Travellers were commonly referred to as the "Walking People" by English speakers in Ireland. In Irish, Travellers are called an Lucht siúil (literally "the people of walking"). Many non-Pavee people (or "Buffers", sometimes "Rooters") still use the terms Knackers, Pikeys or Tinkers [2] (derogatory, in this sense), from the Irish tincéirí, sg. tincéir or "tinsmith."

Dakle, kad se čita Pullmana, treba biti jako oprezan. U prevodu, pogotovo tako lošem kao za ovaj film, se puno toga pogubi.

"Preslika" mjesto daemon je samo jedan od gafova. Prevodiocu nitko nije rekao da su daemoni uvijek suprotnog spola od ljudi s kojima su spareni. Authority se prevodi kao "vlast", a Pullman ga izričito koristi u smislu boga, etc.
A. Ziljak

User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Re: Zlatni kompas

Unread post by Bahod » 20 Jan 2008, 23:07

Eto odgledano
I?
Pa nije mi žao film nije baš odličan ali nije baš ni smeće.
Moja draga nije čitala knjige i sve je polovila (kad imam pametnu curu :zubo:) ja jesam i opet mi je bilo dobro.
Ima nekoliko gafova (mislim da su svi pobrojani) no koji film nema.
A što se tiče odnosa knjiga:film nemam zamjerke
:scratch: kako sad to pitat ćete se, pa jednostavno ovo je film a ne knjiga
da sam htio točno sve isto onda bi išao ponovno čitati knjigu.
Čist fino odrađena zabava za nedjeljno poslijepodne.

btw
preporuka da se film gleda u ranijim terminima nedjeljom jer su dječji komentari kroz cijeli filma
tipa "Sad će ju medo spasiti. Jelda mama?" prajsles :D
Image
ParSek :lol:

Krvoje
Jedi Master
Posts: 231
Joined: 19 Oct 2006, 19:00

Re: Zlatni kompas

Unread post by Krvoje » 21 Jan 2008, 00:32

Zanimljivo, ovo s Ircima! K'o mi kriv kad pljujem bez da vidim wikipediju :) Onda im opraštam, moj protest je iš'o više u smjeru nekoliko tipova filmova di su crnokose žene obukli u španjolsku nošnju i stavili im velike rinčice, pa ih proglasili cigankama.

A daemoni su mi najbolja Pullmanova ideja u knjigama, pa ono... Prevoditelj je mogao barem na wikipediju zaviriti, ako već nije htio čitati knjigu.
-Bllaa!-
Yama yo, yama yo
Yama yo, yama yo
Yama wa ikite iru!

User avatar
Boki
Hani
Posts: 62
Joined: 06 Sep 2007, 13:34
Location: Slovenija
Contact:

Re: Zlatni kompas

Unread post by Boki » 27 Jan 2008, 20:22

I ja sam pogledao ovaj film. Šta da kažem? Nije svaki reditelj Peter Jackson :vozi: . Takvu knjigu, kao je Polarni sjaj nije moguče staviti u 2 sata jurjenja. Najviše me je razčarao kraj filma. Jednostavno ga nema :puca: . To je pogreška, jer niko ne garantira, da čemo vidjeti i ostala dva dijela. :pottytrain5:
Image

User avatar
writer16
Ancient
Posts: 653
Joined: 19 Nov 2005, 22:32

Re: Zlatni kompas

Unread post by writer16 » 02 Feb 2008, 11:40

Boki wrote:I ja sam pogledao ovaj film. Šta da kažem? Nije svaki reditelj Peter Jackson :vozi: . Takvu knjigu, kao je Polarni sjaj nije moguče staviti u 2 sata jurjenja. Najviše me je razčarao kraj filma. Jednostavno ga nema :puca: . To je pogreška, jer niko ne garantira, da čemo vidjeti i ostala dva dijela. :pottytrain5:
da dobro si ovo zadnje rekao sve ovisi o box officu hoćemo li pogledati cijelu trilogiju, pročito sam trilogiju još u osnovnoj i moram priznati da sam skoro zaplakao na kraju (nemojte nikome reći) o hvalospjevama trilogiji neću ovdje nego jedna mala sitnica daemoni nekako sam cijelo vrijeme mislio da se i tako izgovaraju jelte nekako posebno jer su to posebna bića dio čovjekove duše i baš su mi bile fora s onim rezanjem i odvajanjem stvarno orginalno i svježe a onda kad sam čuo u filmu da se to čita ko obični demon nekako sam osto razočaran, tako obično poput demona????glupo , i većina ljudi će ih tako zapamtiti a meni nekako daemon jače zvuči :cheers:
ima li ovo ikakvog smisla????
Inside Every Living Person Is A Dead Person Waiting To Get Out
Terry Pratchett

User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Re: Zlatni kompas

Unread post by Bahod » 02 Feb 2008, 12:27

writer16 wrote:kad sam čuo u filmu da se to čita ko obični demon nekako sam osto razočaran, tako obično poput demona????
He he blažena moja disleksija ja sam ih i čitao kao demone i uopće nisam primijetio razliku
tek mi je kasnije kroz razgovor frend rekao da kao krivo izgovaram
-in jor fejs saker :zubo:
Image
ParSek :lol:

User avatar
writer16
Ancient
Posts: 653
Joined: 19 Nov 2005, 22:32

Re: Zlatni kompas

Unread post by writer16 » 03 Feb 2008, 17:55

Bahod wrote:
writer16 wrote:kad sam čuo u filmu da se to čita ko obični demon nekako sam osto razočaran, tako obično poput demona????
He he blažena moja disleksija ja sam ih i čitao kao demone i uopće nisam primijetio razliku
tek mi je kasnije kroz razgovor frend rekao da kao krivo izgovaram
-in jor fejs saker :zubo:
eto život mi više nema smisla....gotovo je....idem se ubit zbogom okrutni svijete!!!! :cheers:
Inside Every Living Person Is A Dead Person Waiting To Get Out
Terry Pratchett

User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Re: Zlatni kompas

Unread post by Bahod » 03 Feb 2008, 18:18

ovo in jor fejs ...
je bilo za mog frenda; da se netko ne bi našao uvredjen :D
Image
ParSek :lol:

User avatar
writer16
Ancient
Posts: 653
Joined: 19 Nov 2005, 22:32

Re: Zlatni kompas

Unread post by writer16 » 04 Feb 2008, 22:14

non taken :zubo:
Inside Every Living Person Is A Dead Person Waiting To Get Out
Terry Pratchett

Post Reply