Beowulf

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Beowulf

Unread post by Aleksandar Ziljak » 11 Jan 2008, 18:25

Odgledao. Ono što je scenarij mogao dati uprskano kompjuterskim preseravanjem, zbog čega se, posebno u početnoj sceni, pitam jesam li zalutao u Shreka? Kasnije stvar počinje ličiti na Final Fantasy, a o Zemeckisovim režijskim gluparijama više u sljedećem KVČR. Ukratko, totalno artificijelni feeling ubija podosta toga u priči, i napetost i patos i emocije i sve. Hladno, gledljivo, ali nisam čak ni odvaljen lijepim sličicama.
A. Ziljak

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Beowulf

Unread post by Nazir » 11 Jan 2008, 20:24

Jel ima kod nas uopce u zgu koje 3d kino da ga se tamo pogleda?

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2714
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Beowulf

Unread post by Xaotix » 12 Jan 2008, 00:10

OK, gledao sam i ja Beowulfa.
U kino sam usao bojeći se standardnog holivuđanskog uništavanja dobrih priča, ali nadu mi je davao Neil Gaiman. Mislim, on se ne bi prodao... Jelda da ne bi? Mislm, zbilja. ne bi valjda?
Na kraju, štogod da napiše, Zemeckis će upropastiti, ali valjda će ostati nešto dobrog.

Kad je film počeo, kao što je Žiljak spomenuo, prvo sam mislio da gledam foršpan za Shreka 4.
Glumci su snimljeni motion Captureom, pa su im dodane pločice i ostala muskulatura. I tu leži prvi problem filma.
Animacija i izvedba su loše. Likovi hodaju trzavo, gore nego u kompjutorskim igricama. Final Fantasy:Spirits Within koji je snimljn prije 6 godina je izgledao 10 puta uvjerljivije! Priča se da se film isplati gledati samo u 3D verziji, ali ne znam da li likovi izgledaju realnije u 3D-u. Kog vraga nisu barem glumce snimali kamerom i ljepili ih na CGI pozadinu? Izgleda da su sve novce potrošili na Angeinu Jolie i Anthonya Hopkinsa, pa su ostale likove animirali desnom nogom.

Drugi problem bi mogao biti problem, a možda je samo svježa perspektiva.

Sad bi mogao slijediti SPOILER..
************************************************
Kad sam profiltrirao sve te vizualne napore, ostao je tekst. Beowulf. Cijelo vrijeme sam film uspoređivao sa epom i ostao sam malo podijeljen.
Film prati osnovnu liniju epa. U epu je beowulf junak, koji ubija čudovišta za doručak.
U filmu je on i dalje junak, ali ima i ljudsku komponentu tj, anti herojsku. Pun je mana, pravi se važan, podliježe iskušenjima. S obzirom na to kakva je junačina, razumljivo je da se hvali, i taj moderniji pristup mi ne bi bio loš da s njim nisu debelo pretjerali. u filmu su na kraju najveći junaci u stvari krivci za sve probleme koji se događaju! Zbog tog dramatskog efekta mnoge stvari u filmu su izokrenute i nemaju veze s tekstom epa.
Da se scenarij strogo držao originalnog teksta, uz male modifikacije na liku samog Beowulfa, film bi bio izvrstan. Ovako se dvoumim oko odluke.
S druge strane, mnoge točke iz filma se nigfdje ne spominju u originalnom tekstu. Niti trebaju. Hrothgar NIJE bio Grendelov otac. Nije se ubio ostavivši kraljevsto Beowulfu. Imao je SVOJU djecu.

No, film daje neku vrstu opravdanja što ne prati pravi ep. Tokom filma, Beowulf ubija Grendela, tvrdi da je ubio njegovu majku, bori se sa zmajem. Ep koji su o tome ispjevali je u stvari originalni Beowulf. Film daje drugu stranu tog događaja, pokazuje što se zbilja dogodilo. U stvarnosti, Beowulf jest ubio Grendela i zmaja, i to ga potvrđuje kao heroja, ali također, pokleknuo je pred Majkom, što ga čini slabim, ljudskim. No dobro, Anđina ponuda se nije mogla odbitio tako lako :D
Većina neslaganja u filmu su stvari koje su nezgodne tajne, i zato za njih nije bilo mjesta u junačkim pjesmama.

Uglavnom, film nije onoliko loš koliko sam se bojao. Ima tu dosta kretenarija koje su se u scenariju našle bog zna zašto.
Poput Angelininih štikli. (Opaska: Anđa inače cijelo vrijeme hoda bosa. Kad vidite scenu znat ćete)
Ili Beowulfa koji gol trči ekranom no uvijek se na strateškom mjestu pojavi nečiji lakat, mač, kvaka od vratiju, plamen svijeće (posveta Simpsonima:The Movie i Austinu Powersu?). Da ne traje barem 5 minuta možda bi prošlo ko vic. Ovako više liči na plakate za Muške stripere.
Ili šekspirijanski govor istetoviranog razbojača koji priča jezikom Glorijinih ljubića...

No ima i dobrih detalja.
Grendel i njegova majka govoree staroengleskim. Jezikom na kojem je ep napisan, barem Gummerov prijevod koji cirkulira kao "službeni" tekst.
Rog, simbol Hrotgarovog bogatstva, koji simbilizira prokletstvo zmaja. Grendel u obadva teksta umire zbog svoje veze sa rogom.

************************************************
Kraj Spoliera.

Ukratko, vrijedi pogledati, pogotovo ako vas ne nervira preplavljivanje CGI om.
U najgorem slučaju, možete tražiti opsjednute reference na druge filmove (poput scene kad Beowulf visi na letećem zmaju; Dragonheart), ili jednostavno čekati Anđelinin crossover s Goldfingerom (za ljubitelje žena) i Beowulfove pločice (za ljubitelje muškaraca i Manowara).

A ako vas zbilja zanima Beowulf, shvatite ovo kao umjetničku interpretaciju, downloadajte tekst epa s Gutenberga, i opskrbite se dobrim riječnikom arhaizama.
Randomness is strong with this one!

Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Re: Beowulf

Unread post by Tomislav Sakic » 12 Jan 2008, 12:56

Film je navodno bolji (vizualno) u 3D-u. Po kuloarima se čuje da će na proljeće dio Avenue Malla biti 3D (ipak, u 2009. se ocekuju hitovi u 3D-u, i.e. novi sf Jamesa Camerona koji - za razliku od Beowulfa - NEĆE imati "običnu"varijantu).

TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: Beowulf

Unread post by TB » 14 Jan 2008, 01:35

Pogledao. Film je stvarno dobar. Sviđa mi se što, mada je epski , nije zamorno «pain in the ass» epski (kao što je to «300»), nego je u diskretno humornom tonu. Kakvi su u stvari seljačine junaci. Skrivanje Beowulfovog ovog spolovila kao u Austin Powersu.. Angelinine štikle su meni briljantan detalj.
Vrlo dobar film, a usto lijep i mislim da je ovakav zanimljiviji za pogledati nego da je «pravi»..
Film je prava gozba za oči. Ti detalji, detaljčići, teksture.... Da je ovo pogledati kako spada- u 3 D-u.
CGI ne ide na realnost kao efekti u filmovima sa efektima, ali dovoljno je realno da se u tome ne gleda animirani film. Kada su i glumci skupa sa pozadinom i efektima CGI, sve je «organski» .
Recimo, da je ovo film sa pravim glumcima, ne bi mogli ozbiljno prikazati da Beowulf izvodi onakve akrobacije kao pri kraju filma.. Ali ovako, prati se priča, ep i vizualne poslastice, a ne smeta činjenica da nešto samo efekt. .Kad se dešavaju nemoguće scene, zanemari se nemogućnost da to čovjek izvede, jer cijeli film je animirani, pa je to normalno.. Ali nekako, to je istovremeno – i «pravi « film.

Ova tehnika stvarno daje nešto, začudnost kakva mislim da ne bi bila da je film standardan.
Nije još savršena tehnika- konji su izrazito nezgrapno i loše animirani, neki likovi su kao lutke. Animacija je ponegdje loša. Kao da su ponegdje fulali sa tajmingom, pa se čini da je sve sporije nego u prethodnoj sceni (scene sa zmajem).

Nije još savršeno, ali ako nastave sa ovakvim stvarima... ne znam, možda je ovo uvod u budućnost filmova.

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Beowulf

Unread post by Aleksandar Ziljak » 15 Jan 2008, 20:39

TB wrote: Nije još savršeno, ali ako nastave sa ovakvim stvarima... ne znam, možda je ovo uvod u budućnost filmova.
E ako je ovo budućnost filma, onda definitivno prestajem gledat išta nakon 1991 i Terminatora 2. Da, možda i Transformersa.

Mislim, ono što mi nije jasno, zašto idu raditi animaciju s realističnim likovima, koji onda ispadaju loše izvedeni? Zašto Beowulf u startu nije izveden kao crtić? Zašto Zemeckis nije samo isproducirao, čitaj pljunuo pare i uzeo nekog Japanca da to radi (Miyazaki, npr., bilo tko od njih)?

Bitke nisu bitke nego skakanje po trapezu i to onda prestaje biti uvjerljivo, a kad prestaje biti uvjerljivo, prestaje biti uzbudljivo, a onda postaje dosadno i pitaš se po čemu je Beowulf takva faca? I još, scenaristički problem koji se u američkim filmovima tog tipa često ponavlja: zašto i po čemu su negativci zapravo loši? Gdje mi to vidimo? To što Grendel istambura i izgazi hrpu pijane stoke meni i nije neka definicija zla. Da to napravi Clint Eastwood u špageti vesternu, bi li bio zao? Ne bi, bio bi faca. Dakle, Grendel je zao samo zato što je ružan. A to smo imali i u 300. Fuck that! Film je loš.
A. Ziljak

TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: Beowulf

Unread post by TB » 16 Jan 2008, 01:56

"Aleksandar Ziljak"]

E ako je ovo budućnost filma, onda definitivno prestajem gledat išta nakon 1991 i Terminatora 2. Da, možda i Transformersa.


Mislim, ono što mi nije jasno, zašto idu raditi animaciju s realističnim likovima, koji onda ispadaju loše izvedeni? Zašto Beowulf u startu nije izveden kao crtić? Zašto Zemeckis nije samo isproducirao, čitaj pljunuo pare i uzeo nekog Japanca da to radi (Miyazaki, npr., bilo tko od njih)?

Meni su samo konji loši da smeta. I u par scena predmeti kao da nemaju težinu. Još ima grešaka u animaciji, ali nije sad da je loše. Neki ljudi na izlasku iz dvorane čak nisu bili sigurni je li to u stvari bio - igrani film!Greške možda nisu vidljive u Imax 3 D kinu...
Ali sljedeći film će biti savršeniji, i...
To bi vrlo lako mogla biti budućnost. Nema potrebe za pravim glumcima, ni za ičim... Lakše za filmaše...
Zamislimo da se Anthony Hopkinsa, Švarcenegera, Harrisona Forda, Nicole Kidman itd može kupovati kao softverske pakete..
Jakov Sedlar kupi u Algoritmu najpoznatije glumce i snimi "Četverored 2" :D

(...) i pitaš se po čemu je Beowulf takva faca? I još, scenaristički problem koji se u američkim filmovima tog tipa često ponavlja: zašto i po čemu su negativci zapravo loši? Gdje mi to vidimo? To što Grendel istambura i izgazi hrpu pijane stoke meni i nije neka definicija zla. Da to napravi Clint Eastwood u špageti vesternu, bi li bio zao? Ne bi, bio bi faca. Dakle, Grendel je zao samo zato što je ružan. A to smo imali i u 300. Fuck that! Film je loš.
[/quote]


Negativaca niti nema, Angelina i ružna čudovišta nisu zla u stvari, nego su sami junaci krivi za to što se oni loše ponašaju.
Beowulf je sirovina i hvalisavac, kralj je debela pijanica. Ispada da to nije film o junaku i borbi junaka protiv zla nego je u stvari ultimativni antijunački film, koji pokazuje junaka kakav je on u stvari bio, samo čovjek koji nije mogao držati šlic zatvoren, pa čak ni za dobro naroda...
Ali je svejedno junak jer je junački poginuo na kraju. (Angelina je valjda i dan danas još u nekoj pećini u Skandinaviji)

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Beowulf

Unread post by Aleksandar Ziljak » 18 Jan 2008, 16:34

Da, sve će biti savršenije. I istovremeno glupavije... :x
A. Ziljak

Quicksilver
Jedi Master
Posts: 208
Joined: 25 Aug 2006, 14:57

Re: Beowulf

Unread post by Quicksilver » 21 Jan 2008, 20:58

hm, pa sad, možda ovo je "..uvod u budućnost filmova", al ja bih nekako preskočila taj uvod... :zubo:

Po sadržaju iliti fabuli film nije loš. Meni barem. Možda bi mi bio loš da sam recimo čitala ep, al nisam. I ne bum.
Koliko vidim iz vaših dopisivanja, preuzeti su ipak osnovni motivi iz epa. Dobro. Baš fino. To je još uvijek bolje od "I am legend" filma u odnosu na sam roman (horor te užas, zlo i naopako).
Meni se priča svidjela, bez obzira na propuste (one vezane uz ep nisam ni mogla "prepoznati", jer ne znam detalje, pa mi je sve bilo zanimljivo).
Definitivno je dobro što su junaci prikazani sa svim svojim manama i slabostima, pa ponekad ispadaju veća čudovišta od Grendela i njegove majke, ali je (epski) herojski kodeks ipak prisutan: snaga i hrabrost ratnika (pogotovo Beowulfa), požrtvovanost i lojalnost njegovih suboraca & mudrost starog kralja (a posebno darežljivost i nesebičnost). Sve te to još nekako i uvodi u taj svijet, ali što se pak formalnog dijela filma tiče tj. presilne komp. animacije, to je iskreno ispala blaža katastrofa.
Film mi uopće nije bio stvaran, nisam se mogla poistovjetiti ni sa kim, pa čak niti stisnut dečka za ruku u kinu jer me je kakti kod nekih scena "bilo strah" (ha-ha).
Nakon cijelog filma pomislila sam kako sam ipak trebala skinut film s neta i pogledat ga onak usput doma.
Vjerujem (želim vjerovat) da bi film bio stvarno bolji da je snimljen il klasično (s animacijom tamo gdje je ona doista potrebna) il ko crtić (mada apeliram više na filmsku verziju).

Još nešto:
Ne znam kako je Grendel prikazan u epu, pretpostavljam kao zastrašujuće čudovište...
Grendel, iako predstavljen u filmu kao svojevrsna kazna samome kralju, ispada jadan i slabašan, pogotovo njegov način objašnjavanja majci zašto je otišao među ljude. Podsjetio me na Goluma, od izgleda do ponašanja..
Uopće mi je tijekom cijelog filma izgledao kao tužno, nesretno i psihički nestabilno čudovište.

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2714
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Beowulf

Unread post by Xaotix » 22 Jan 2008, 18:02

Quicksilver wrote:Grendel, iako predstavljen u filmu kao svojevrsna kazna samome kralju, ispada jadan i slabašan, pogotovo njegov način objašnjavanja majci zašto je otišao među ljude. Podsjetio me na Goluma, od izgleda do ponašanja..
Dokaz najgoreg copyketanja :D Dok nije snimljen LOTR, filmasi su mogli samo krast ideje ("Išli wizard, elf i patuljak..."). Sad im vise ne trebaju ni ideje, nego samo neki programčić na PCu.
Randomness is strong with this one!

Krvoje
Jedi Master
Posts: 231
Joined: 19 Oct 2006, 19:00

Re: Beowulf

Unread post by Krvoje » 22 Jan 2008, 21:30

Ja bih jedno pitanje postavio, da ga odem gledat' u kino, ili čekam videoteku?
-Bllaa!-
Yama yo, yama yo
Yama yo, yama yo
Yama wa ikite iru!

TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Re: Beowulf

Unread post by TB » 22 Jan 2008, 22:23

Krvoje wrote:Ja bih jedno pitanje postavio, da ga odem gledat' u kino, ili čekam videoteku?

Mislim da što je ekran manji, "Beowulf" više gubi na efektnosti . Na malom ekranu bi izgledao kao filmići između nivoa kakve kompjuterske igre U "Beowulfu" se ima što za vidjeti, sve je puno malih savršeno dizajniranih detalja. Preporučujem kino sa što većim ekranom.

Quicksilver
Jedi Master
Posts: 208
Joined: 25 Aug 2006, 14:57

Re: Beowulf

Unread post by Quicksilver » 23 Jan 2008, 11:40

Preporučujem gledat doma, al na većem ekranu, daklem ak gledaš na kompu, nemoj na monitoru od 15 incha.
Ak gledaš na TV, valjda imaš nešto veći ekran. Ispast će ok.
Ak želiš proučavat detalje i divit se neznamjačemu (ok, dobro, ajd, ima nekoliko zgodnih stvari), uvijek možeš zaustavit film, prevrtit više puta.. (freezat Angino krasno tijelo s kojeg se prelijeva zlato itd..)

User avatar
Ire
Phd In Horribleness
Posts: 6638
Joined: 04 Aug 2003, 18:51
Location: Zagreb

Re: Beowulf

Unread post by Ire » 23 Jan 2008, 12:18

počela gledat i izgledalo mi je toliko šrekasto da ga nisam mogla ozbiljno shvatit :scratch:
odustala nakon slinavog grendela-mamine maze-cvilidrete
boring
Instant Geek. Just Add Coffee.

Post Reply