An American Haunting (2005.)

Rasprave o SF filmovima

Moderator: TB

Forum rules
Zabranjeno je objavljivanje, slanje, razmjena i promoviranje filmskog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravom, a dobavljen nelegalnim putem.
Post Reply
Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

An American Haunting (2005.)

Unread post by Dagi » 02 Apr 2007, 12:58

Odgledao na DVD-u An American Haunting, mislim kako kod nas film nije ni išao u kina, ali nisam siguran. Solidni horoac, onak' više konfekcijski štanceraj, ali film s Donaldom Sutherlandom i Sissy Spacek ne može biti loš.

Početak malo zbunjuje: vrijeme sadašnje, pronađe se dnevnik koji opisuje jezovita zbivanja cca. 1818. godine. Rez: vratimo se u Tennessee ranog 19. stoljeća. Donald Sutherland je vitalni gazda prosperitetne farme koji se zamjeri lokalnoj vještici (spor je, naravno, oko nekretnine). Počnu nevolje, osobito glede njegove lutkaste kćeri: na imanju se mota zastrašujući vuk, dok u kući krenu simptomi nečega poput poltergeista... Kćer je posjednuta/opsjednuta, radi se više ili manje uspjeli egzorcizam, a stvari pomalo progrediraju.

Sve u svemu, prilično neloš filmić, pomalo klišeiziran, no vidio sam i daloko slabijih filmova. Kritika je sasjekla film, od rutinerske glume dvije zvijezde, do nepridržavanja bazičnoj legendi (legenda -> roman -> film; onda se ljudi još čude diskrepancijama!), a navodno je i kolabirao na blagajnama kino dvorana. Moja jedina zamjerka je, zašto nisu uprizorili suđenje i palež vještice? Američani su nedugo ranije, u drugoj polovini 18. stoljeća, bili specijalisti za takve stvari, čak su i hrvatski sudovi bili blagi u odnosu na njih (v. slučaj Herucine od Križevaca kojoj je istrgnuta ruka pri ispitivanju, pa je završila na liječenju na carskom dvoru); praksa hrvatskih sudova potakla je prvo unifikaciju, a zatim i ukidanje torture u kaznenom postupku u Habsburškoj monarhijii.

Sve u svemu, u odnosu na srednjebudžetni trash kakav se snima (recimo, remake Carpenterove Magle), An American Haunting je osvježenje: u najmanju ruku, solidna B produkcija. Za pogledati vikendom navečer kad Vam se ne ide van.

User avatar
Miles
Ancient
Posts: 776
Joined: 25 Feb 2005, 16:01
Location: sarajevo

Unread post by Miles » 02 Apr 2007, 20:23

Ja sam film odgledao prije jedno godinu dana i prilično mi se svidio. Sasvim solidan hororac sa nekoliko finih buu efekata :D
Još kad se zna da je u pozadini istinita priča...

Post Reply