Nju primitivz, ujedinite se

Sociologija, historiografija, semiotika ... po potrebi sa cyberprefiksom.

Moderator: Xaotix

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3856
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Nju primitivz, ujedinite se

Unread post by Izitpajn » 09 Oct 2011, 10:16

Evo malo materijala za razmišljanje. Imam neke zamjerke ideji, ali svakako na neke stvari gleda iz drugačijih kuteva.

http://anthropology.lbcc.edu/handoutsdocs/mistake.pdf

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Nju primitivz, ujedinite se

Unread post by Brumiko » 09 Oct 2011, 13:10

Izitpajn wrote:Evo malo materijala za razmišljanje. Imam neke zamjerke ideji, ali svakako na neke stvari gleda iz drugačijih kuteva.

http://anthropology.lbcc.edu/handoutsdocs/mistake.pdf
Ja imam mnoge zamjerke ideji.

Tekst je tipična mješavina mogućih (plausible) teorija, krivih zaključaka i poneke drito bedastoće. Na primjer, stranica 5:
"Such bands outbred and then drove off or killed the bands that chose to remain hunter-gatherers, because a hundred malnourished farmers can still outfight one healthy hunter."
Ovo ne samo da nije točno, nego se, AFAIK, dogodila upravo sušta suprotnost. Relativno mali broj neolitičkih farmera se s Bliskog istoka proširio Europom, proširivši na veliku većinu lovačkih starosjedilaca. Otuda takozvani "neolitski haplotipovi" u Europi čiji nositelji, međutim, čine manjinu ukupne europske populacije. U Hrvatskoj njihov udio iznosi oko 14%, dok velika većina i hrvatskog i europskog stanovništva nosi starije haplotipove iz doba kromanjonaca i lovaca na mamute.

Inače, postojala je teorija nalik toj iz članka kojeg si naveo prema kojoj su farmerski došljaci zatukli europske starosjedioce i koju je jedno vrijeme zagovarao i sam Cavalli Sforza, začetnik suvremene populacijske genetike, ali je ta teorija naprosto odbačena, uključivo i od samog autora, upravo zbog zoga što su istraživanja pokazala da ne može biti točna jer većina stanovnika Europe vuče porijeklo upravo od lovaca i sakupljača.

Nadalje, ima još nebuloza:
"Hunter-gatherers practiced the most successful and longest lasting lifestyle in human history."
Longest lasting nesumnjivo, ali po čemu most succesful? Gdje su kriteriji? Zašto bi suvremeni ideal ljepote - tamo nekakva prosječna visina (za koju, BTW, u članku nije predočena aposlutno niti jedna referenca) - bila kriterij uspješnosti? Kome? Košarkašu? :)

Strana 4:
"Farming may have encouraged inequality between the sexes, as well. Freed from the need to transport their babies during a nomadic existence, and under pressure to produce more hands to till the fields, farming women tended to have more frequent pregnancies than their hunter-gatherer counterparts-- with consequent drains on their health."

Gdje je dokaz? Da li je autoru poznato da "bijela kuga" vrlo često zahvaća upravo bogatija poljoprivredna društva gdje se prakticira sustav od jednog djeteta da se ne bi dijelio posjed, o čemu, ako se dobro sjećam, pjeva čak i Balašević u nekoj svojoj pjesmi? Osim toga, kaj, zakaj onda i žene u lovačkim društvima nisu bile pod pritiskom "rađanja više malih lovaca"?

Ukratko, teorije ovog lika mi smrde na novovjeki kvazi-zeleni neo-ludizam gdje Wall Street (i Wall Streetovi širom svijeta) jedva čekaju da počnu zarađivati... pardon, parazitirati na trgovini CO2 kvotama i s njome povezanim kreditima... pardon, stvaranju nečega ni iz čega.
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

Post Reply