Religije, mračni srednji vijek i ini faktori vs Znanost

Sociologija, historiografija, semiotika ... po potrebi sa cyberprefiksom.

Moderator: Xaotix

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Religije, mračni srednji vijek i ini faktori vs Znanost

Unread post by Xaotix » 08 Sep 2011, 00:16

Ovaj topic se izrodio iz postova na topicu Što trenutno gleduckate?

Brumiko wrote:Agora.
Film kojeg do daljnjega nećete gledati na hrvatskim kanalima. :angel:
Mogao bi se opisati kao antička "kršćani vs. pogani" priča, ali ispričana iz... nekršćanskog gledišta (premda niti jedni, niti drugi nisu pošteđeni). Nije baš Quo, Vadis? niti Pasija. :zubo:
Gledal netko?
ratchet wrote:Agora je, po meni, ispričana sa savim prihvatljivog stajališta. Odnosno opisa stvarnih događaja onako kako ih povijest izvan uveliko cenzurirane kršćanske pamti. O Hipatiji je još davno pisao i Sagan i njegovo je mišljenje bilo da smo danas već odavno mogli biti na drugim planetama da se zapadnoj civilizaciji i helenističkom prosvjetiteljstvu nije dogodilo kršćanstvo. Malo uopćeno mišljenje ali se uglavnom s tim slažem.
A film je sasvim dobar, onako čisto filmski. Nije naravno američki, ako se dobro sjećam financiralo ga je španjolsko ministarstvo kulture ili tako nešto. I usput, reklamirao se poprilično na hrvatskim kanalima, pd geslom pogledajte u kinima ( mislim da ga je Discovery bio otkupio ) a snimljen je još prije dvije godine.
Xaotix wrote:
ratchet wrote:O Hipatiji je još davno pisao i Sagan i njegovo je mišljenje bilo da smo danas već odavno mogli biti na drugim planetama da se zapadnoj civilizaciji i helenističkom prosvjetiteljstvu nije dogodilo kršćanstvo. Malo uopćeno mišljenje ali se uglavnom s tim slažem.
Pa da to prikažemo i grafički :zubo:
darkageschart.gif
darkageschart.gif (8.79 KiB) Viewed 3777 times
Eh... Gdje bi samo bili... :krepan:
Randomness is strong with this one!

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Izitpajn » 09 Sep 2011, 01:11

Nije da branim kršćane (koliki su lavovi patili zbog loše probave samo zbog njih), ali nije li srednjem vijeku prethodilo nešto što se zvalo Pad Rima i invazija barbara koji se teško mogu staviti na dušu kršćanstvu? Ono, feudalna anarhija, svatko protiv svakoga, a u svom tom kaosu crkva, kakva je da je, jedina koherentna sila, pokušava u sve to uvesti kakav-takav.

Nemojte tadašnju crkvu suditi prema onome što je danas, a što je krenulo tek s renesansom. Ni vještice nisu toliko palili redovnici, koliko sujeverni seljaci.

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Brumiko » 09 Sep 2011, 09:07

ratchet wrote:O Hipatiji je još davno pisao i Sagan i njegovo je mišljenje bilo da smo danas već odavno mogli biti na drugim planetama da se zapadnoj civilizaciji i helenističkom prosvjetiteljstvu nije dogodilo kršćanstvo. Malo uopćeno mišljenje ali se uglavnom s tim slažem.
Mda, vidim da je i Xaotix prikazao graf koji oblikuje takvo razmišljanje.

No, ima tu jedan "ali".

Kina nije imala nikakvo kršćanstvo niti bilo koju drugu "abrahamističku" religiju pa svejedno nije razvila suvremenu tehnološku civilizaciju. A bili su u antici en par s Rimom, a nakon propasti Rima daleko napredniji od njegovih barbarskih nasljednika sve negdje do renesanse. Mongolski pokolji također ne mogu objasniti tu pojavu budući da su pogodili Kinu tek u 12. stoljeću. Ta europska renesansa ima i naziv - Great Divergence - i ostaje misterija zašto je, nasuprot takvom razvoju događaja na Zapadu, Kina iskusila tehnološku i znanstvenu stagnaciju.

Inače, sve pojave u čijim se grafovima može očitati eksponencijalna prognoza (kao u ovom kojeg je donio Xaotix), treba promatrati s rezervom. Te eksponencijalne prognoze se vrlo često ne obistine. U današnje vrijeme, sve mi se više čini da će se slično dogoditi s "globalnim zatopljenjem", na primjer.

No, u svakom slučaju, opstanak rimske civilizacije je, da se vratimo iz povijesnih u SF vode, jedna veeelika what-if tema, iliti ŠBBDJB po hrvatski. A ŠBBDJB spada u SF. ;) Interesantno bi bilo pročitati, recimo, nešto o Gaiusu Iuliusu Grakhu, prvom čovjeku na Mjesecu - u 10. stoljeću! Iako nikad nisam čuo da se netko bavio takvom književnošću.
ratchet wrote:A film je sasvim dobar, onako čisto filmski. Nije naravno američki, ako se dobro sjećam financiralo ga je španjolsko ministarstvo kulture ili tako nešto. I usput, reklamirao se poprilično na hrvatskim kanalima, pd geslom pogledajte u kinima ( mislim da ga je Discovery bio otkupio ) a snimljen je još prije dvije godine.
Na film sam i naletio upravo tako što sam tražio povijesne filmove koji nisu iz holivudske produkcije. Jer više nemrem podnesti & organski mi se gadi holivudska povijest. Mislime, nemoj(te) me krivo shvatiti - 300 je podnošljiv fantasy film. Jedini problem je kaj nema blage veze sa Spartancima i Perzijancima - a fura se da ima.
ratchet wrote:Predatori, ajme majko, ali dobiješ u biti točno ono što i očekuješ pa što se ima tu tko žaliti.
S nestrpljenjem očekujem dvojku. :-)
ratchet wrote:Jel netko pogledao Thora, gnjavi me mali da ga gledamo ( ne u kinu naravno, za to ne dam pare )
Neee... o holivudskim mitološkim spektaklima imam isto mišljenje kao i o povijesnim - zgodni filmići, jedini problem je kaj nemaju blage veze s mitovima koje navodno opisuju.
Oke, i u Agori su si autori dali kreativnog oduška, u ponekim segmentima dramski opravdan (glede nesretno-ljubavnih priča), a u ponekima neopravdan. Npr. nema apsolutno nikakvog dokaza da je Hypatia provodila eksperimente poput onoga na brodu. S druge strane, okružena je legendom da je izumila mjerač gustoće tekućina i astrolab. Nije, oba uređaja su postojala prije nje, no moguće je da ih je usavršila i - izrađivala. Prvi uređaj je još nekaj i spomenut, dok o astrolabu nije bilo niti slova, nego je ubačen taj eksperiment za kojeg nema sposlutno nikakvog dokaza da je učinjen.
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Brumiko » 09 Sep 2011, 09:19

Izitpajn wrote:Nije da branim kršćane (koliki su lavovi patili zbog loše probave samo zbog njih), ali nije li srednjem vijeku prethodilo nešto što se zvalo Pad Rima i invazija barbara koji se teško mogu staviti na dušu kršćanstvu? Ono, feudalna anarhija, svatko protiv svakoga, a u svom tom kaosu crkva, kakva je da je, jedina koherentna sila, pokušava u sve to uvesti kakav-takav.

Nemojte tadašnju crkvu suditi prema onome što je danas, a što je krenulo tek s renesansom. Ni vještice nisu toliko palili redovnici, koliko sujeverni seljaci.
Prije nego bismo mogli odgovoriti na sva ova pitanja, treba uzeti u obzir nešto što je i danas malo poznato kada se spominje opreka između pogana i kršćana.

Naime, o kojim kršćanima pričamo?

Postojalo je na desetke kršćanstava, danas retroaktivno nazvanih heretičkima. Jedna od tih mnogobrojnih kršćanskih sljedbi, nekada poznata kao atanasijevci, a čiji su današnji doktrinarni nasljednici katolici, pravoslavci i velika većina protestanata, je sklopila pakt s rimskom državom i zatrla "poganstvo" - i sva ostala kršćanstva.
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by ratchet » 09 Sep 2011, 18:34

E sad odlazimo debelo u :off: , unaprijed se ispričavam.
Različite religije nalik krščanstvu ( Mitraizam npr., vrlo slična religija, široko raširen među Rimskim legijama, pa ih nitko nije bacao lavovima, što je ionako samo krščanski mit ) postojale su i prije 4. stoljeća. Kršćanstvo u svom sadašnjem obliku stvorio je Konstantin, u nastojanju očuvanja carstva koje je išlo svome kraju, miksom raznih religija, ali je u osnovi progurao vlastito vjerovanje ( štovatelj sunca ) zakamuflirano u alegorijsku priču o Isusu, ispričanu prije toga na desetke puta pod raznim drugim imenima.
Od samog početka to krščanstvo se ( preuzevši neke najgore osobine Judaizma ) postavilo agresivno i supreiorno prema svim ostalim religijama, vojnom silom šireći ( a ne lijepom riječju kako oni to pričaju ) samo jednu vjeru, zatirući najkrvavijim metodama sve ostale.
Barbari su dolazili i ranije, i uglavnom bivali integrirani i asimilirani, nije to imalo nikavog utjecaja na nauku, religije su svima bile više manje istovjetne ( Odin, Jupiter, Zeus i ostali gromovnici na vrhu itd ), a u Rimu prije krščanstva se poštovala svaka religija. Jedino koherentno u čemu je crkva 1000 godina bila sila, je bilo zatiranje svog znanja osim jedne knjige koju su samo oni mogli čitati i tumačiti. Od samog početka je išlo Bogu Božje, Caru Carevo, a gologuzoj i gladnoj raji, što neukijoj to boljoj, nagrada na nebesima. Rimske legije i vojske Bizanta nisu izgubile od barbara, službena vjera Rima proširena je po cijeloj Europi, car se više nije zvao car nego Papa, a ni legije više nisu koristile mač već križ i bibliju kao osnovno oružje, ali cilj je postignut. Ili možda ja nisam pazio na povijesti pa su Europom vladali barbari umjesto sveprisutne crkve koja je svugdje ubirala porez, krunila vladare i pokretala ratove?
Znanost koja se razvila u Europi se direktno naslanjala na helenizam, iako je još i u 17. st., npr u Britaniji Euklid smatran nečim sotonskim i poganskim. Stoga se može pretpostaviti da bi se tehnološka civilizacija razvila i ranije da nije bilo mraka koje je donijelo krščanstvo.
A kako je krenulo možemo otvoriti posebnu temu. :vrag:
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Izitpajn » 09 Sep 2011, 21:11

ratchet wrote:Jedino koherentno u čemu je crkva 1000 godina bila sila, je bilo zatiranje svog znanja
Kojeg znanja? Evropa je nakon pada Rimskog carstva bila intelektualna pustopoljina. Jedini koji su znali čitati bili su svećenici. Jedini koji su nekoga učili čitati bili su svećenici. Jedino gdje su se nalazile ikakve knjige bile su crkve i samostani. Nije crkva tada imala što zatirati, sve je bilo zatrto i uništeno. Kraljevi koji su se uspeli nakon seobe naroda nisu imali tradiciju i povijest koja bi ih nagonila da se bave kulturom ili bilo čime drugim.

Osim toga, svi spominju helensku znanost i kulturu. Je li ikome promakla mala činjenica da su Heleni Grci? Nije Rim nešto posebno njegovao znanost. Pjesništvo, da, jer su se mnogi dostojnici bavili premetanjem riječi, svakako bi to dobro došlo u Senatu. Ali filozofija i znanost i nisu nešto posebno napredovali za vrijeme Rimskog carstva. Više su se cijenile praktične vještine i politika. Pad helenizma je počeo s padom Grčke i onaj graf zaustavlja svoj rast puno prije Srednjeg vijeka.

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Brumiko » 09 Sep 2011, 23:51

Izitpajn wrote:Kojeg znanja? Evropa je nakon pada Rimskog carstva bila intelektualna pustopoljina. Jedini koji su znali čitati bili su svećenici. Jedini koji su nekoga učili čitati bili su svećenici. Jedino gdje su se nalazile ikakve knjige bile su crkve i samostani. Nije crkva tada imala što zatirati, sve je bilo zatrto i uništeno. Kraljevi koji su se uspeli nakon seobe naroda nisu imali tradiciju i povijest koja bi ih nagonila da se bave kulturom ili bilo čime drugim.
Nitko ne sumnja u dostignuća "crkvenih ljudi", Rogera Bacona, Petera Abelarda. Mnogi, međutim, ukazuju na činjenicu da je lako bit' faca kada, zapravo, nemaš nikakvu konkurenciju.
Izitpajn wrote:Osim toga, svi spominju helensku znanost i kulturu. Je li ikome promakla mala činjenica da su Heleni Grci? Nije Rim nešto posebno njegovao znanost. Pjesništvo, da, jer su se mnogi dostojnici bavili premetanjem riječi, svakako bi to dobro došlo u Senatu. Ali filozofija i znanost i nisu nešto posebno napredovali za vrijeme Rimskog carstva. Više su se cijenile praktične vještine i politika. Pad helenizma je počeo s padom Grčke i onaj graf zaustavlja svoj rast puno prije Srednjeg vijeka.
Ummm... opet, neki se ne bi složili. Ceste, vodovod, kanalizacija, stambene zgrade, trgovački centri, ogromni teretni brodovi, precizni kirurški instrumenti (uključivo i one za okulističke operacije!). Fast food. :zubo: Oke, to možda i nije dostignuće.
Vitruvius! Referentni inženjerac sve do 17. stoljeća.
Higijena, shvaćanje važnosti dezinfekcije, kupatila. Zubne proteze.
Cigle, cement, mostovi. Staklarstvo (preuzeto iz Fenicije).
Začeci parnog i tiskarskog stroja, pumpe za vodu. Intenzivna poljoprivreda.
Rimsko pravo.
I tako dalje.

Činjenica jest da se nešto dešavalo u rimskom svijetu od kraja 3. do početka 7. stoljeća. Nešto što je za posljedicu imalo slom civilizacije koja je možda, s velikim možda, bila na domak industrijske revolucije i njen regres u nekakvo homersko doba. Osobno, čak i ne mislim da je nova vjera bila za to zaslužna, no mislim da vjerske institucije te nove religije u najmanju ruku nisu učinile ništa da spriječe takav razvoj događaja.
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Izitpajn » 10 Sep 2011, 06:50

Brumiko wrote:Mnogi, međutim, ukazuju na činjenicu da je lako bit' faca kada, zapravo, nemaš nikakvu konkurenciju.
Pa to i ja kažem. Nije da su se nešto posebno istaknuli, jednostavno su se držali svoga, ali nije ni da su oni krivi za neznanje koje je tada vladalo. Za ovo današnje jesu krivi. Za ono tada nisu.

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by ratchet » 10 Sep 2011, 08:14

Izitpajn wrote: Kojeg znanja? Evropa je nakon pada Rimskog carstva bila intelektualna pustopoljina. Jedini koji su znali čitati bili su svećenici. Jedini koji su nekoga učili čitati bili su svećenici. Jedino gdje su se nalazile ikakve knjige bile su crkve i samostani. Nije crkva tada imala što zatirati, sve je bilo zatrto i uništeno. Kraljevi koji su se uspeli nakon seobe naroda nisu imali tradiciju i povijest koja bi ih nagonila da se bave kulturom ili bilo čime drugim.
I tu upadaš u dogmu koju je crkva sustavno širila mnoga stoljeća. Europa je zbog kršćanstva i postala intelektualna pustopoljina. Nije aleksandrijska knjižnica jedina riznica znanja koju su oni zapalili, ali je svakako najveća i najpoznatija. Otkada su preuzeli vlast krajem 4. st. pa do kraja 5. i u 6. st. crkva je provodila sustavno zatiranje svega dotadašnjeg znanja. Nestale su škole, nestale su knjižnice, nestala je pismenost, nestali su gotovo svi poganski hramovi, osim ako nisu pretvoreni u kršćanske. Graditeljstvo, matematika, astronomija, sve je otišlo u dim. Sve u cilju lakše vladavine. Seoba naroda je poharala Italiju i dobar dio Europe ali ne i svo Rimsko carstvo i ne sve velike gradove i kao takva ne može biti razlog uništenju sveg intelektualnog.
Da, jedini koji su znali čitati su bili svećenici, a čitali su bibliju i to na latinskom koji obićan narod nije razumio i tumačili je po svom jer je svijetu bilo zabranjeno prevoditi je, a čak su i svečenici bili polupismeni i učili su čitati svoje ljude. Knjige u samostanima su bile crkvene i namijenjene crkvi, ne narodu. Čak i plemstvo je u tom srednjem vijeku bilo nepismeno. Njima je ionako bila dodijeljena uloga vojnika, što će im znanje.
Barbari su, kao što sam rekao, i prije dolazili u Rim, i oni koji su ga prvi poharali nisu bili ništa veći barbari od ostalih Rimskih naroda. Samo ih je Car preveslao i nije im dao obećanu zemlju za naseljavanje, koju su zaslužili u službi Rima. Čak su par puta odgađali pljačku Rima, s čime su prijetili ukoliko ne dobiju obećano, a Rim tada više i nije bio glavni grad. Crkva je tada već vladala Rimskim carstvom, je li možda nestala dolaskom tzv, barabara i pogana, jesu li ti pusti fiktivni barbari uništili sve? Vraga jesu, umjesto toga im je postepeno nametnuto kršćanstvo što samo po sebi govori tko je tu bio jači.
I nije se crkva svoje vlasti odrekla tek tako, i nakon mnogih stoljeća trebalo je tu revolucija da se stvari pomaknu s mrtve točke. Martin Luther je bio prekretnica ali predhodili su mu Lolardi i John Wycliffe a i mnogi drugi neznani junaci pali na lomači, a kako se crkva obračunavala s njim i sa svima ostalima koji su predstavljali sjeme pobune, ili hereze ako hoćete, svemoćnoj crkvi, pročitajte negdje sami.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Izitpajn » 10 Sep 2011, 11:07

ratchet wrote:Europa je zbog kršćanstva i postala intelektualna pustopoljina. Nije aleksandrijska knjižnica jedina riznica znanja koju su oni zapalili, ali je svakako najveća i najpoznatija. Otkada su preuzeli vlast krajem 4. st. pa do kraja 5. i u 6. st. crkva je provodila sustavno zatiranje svega dotadašnjeg znanja. Nestale su škole, nestale su knjižnice, nestala je pismenost, nestali su gotovo svi poganski hramovi, osim ako nisu pretvoreni u kršćanske. Graditeljstvo, matematika, astronomija, sve je otišlo u dim. Sve u cilju lakše vladavine. Seoba naroda je poharala Italiju i dobar dio Europe ali ne i svo Rimsko carstvo i ne sve velike gradove i kao takva ne može biti razlog uništenju sveg intelektualnog.
Seoba upravo jest poharala gradove i upravo je zato nestalo kulture i civilizacije. Šta, misliš, dođu barbari, popale sela i polja, a onda grad ostave na miru jer je kulturan i civiliziran? Kako to da je Bizant ostao stajati, kako to da su tamo bili pismeni? Kako tamo nije bilo anarhije? Da, očuvalo se ono što je bilo rimsko, a to su bili diplomacija i vojna sila, kao i praktične stvari, što reče Brumiko. Kao što rekoh, sama kultura i znanost su bili u drugom planu.

A da Rimsko carstvo već nije bilo trulo, zašto bi uopće mijenjali religiju? Ako sve štima, onda ostavljaš stvari na miru. Razumijem tvoju frustraciju današnjom crkvom, ali nemaju popovi monopol na zlo i zatucanost. Puno toga dolazi i iz samog naroda.

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1050
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by LordShaper » 10 Sep 2011, 18:36

Istina, gorka ali istina i dalje... Možemo se mi pjeniti na popove koji bulazne protiv pobačaja i preporučuju za koga se glasa ili povlačiti Gallilea i Bruna i n drugih ali činjenica ostaje da ti isti popovi ne bi pričali što pričaju da ispred njih ne stoji par stotina ovčica koje kimaju glavom i 'da, da, velečasni' neovisno o tome što oni rekli.

aasdd
Last edited by LordShaper on 11 Sep 2011, 10:18, edited 1 time in total.
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by ratchet » 10 Sep 2011, 19:53

Ja samo tvrdim da su oni oduvijek radili baš na toj zatucanosti i pretvaranju ljudi u stada, e da bi oni lakše vladali. Nikad oni nisu poticali pismenost i nauku, baš suprotno, zbog toga mi uvijek bode uši tvrdnja da je luč znanja u srednjem vijeku nosila crkva, što je teška laž.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Brumiko
Ancient
Posts: 598
Joined: 06 Sep 2007, 10:16
Location: Zagorje zelene pa prijestolnica
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Brumiko » 10 Sep 2011, 19:56

ratchet wrote:Barbari su, kao što sam rekao, i prije dolazili u Rim, i oni koji su ga prvi poharali nisu bili ništa veći barbari od ostalih Rimskih naroda. Samo ih je Car preveslao i nije im dao obećanu zemlju za naseljavanje, koju su zaslužili u službi Rima.
Da, barbari su htjeli sudioništvo u naprednoj rimskoj civilizaciji, slično kao danas mnogi trećesvjetski imigranti u zapadne zemlje. Nije slučajno što su prvi dugotrajniji barbarski vladari Italije, Ostrogoti, u svemu kopirali svoje prethodnike Rimljane - uključivo i uklapanje tih Rimljana u nove-stare vladajuće strukture.
"Ne vjeruj računalu kojeg ne možeš baciti kroz prozor." - Steve Wozniak

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3857
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: Što trenutno gleduckate?

Unread post by Izitpajn » 10 Sep 2011, 23:06

ratchet wrote:Ja samo tvrdim da su oni oduvijek radili baš na toj zatucanosti i pretvaranju ljudi u stada
Tada, a bogami ni danas, popovi nisu pretvarali ljude u ovce. Samo što se danas neki bore protiv toga, a u srednjem vijeku je dolazak inkvizicije u tipično selo bio zapravo civilizacijski korak naprijed. Inkvizicija bi samo spalila vješticu, a mještani bi je najprije silovali, pa onda kamenovali, a onda opet silovali, pa umlatili do smrti, pa ako je leš još koliko-toliko kompaktan, još jednom je silovali, a onda još i spalili na lomači.

Je, u srednjem vijeku je narod imao napredne anarho-liberalne tendencije, svaku večer se održavao sastanak na kojemu se demokratski odlučivalo o potrebama sela, sve samoupravna komuna do komune, a onda su došli crkvenjaci i bacili ih u feudalizam.

Post Reply