WW2

Sociologija, historiografija, semiotika ... po potrebi sa cyberprefiksom.

Moderator: Xaotix

Dagi
Skriboman
Posts: 2320
Joined: 13 Mar 2004, 00:57
Location: Zagreb
Contact:

Unread post by Dagi » 02 Nov 2007, 14:29

Belzebubbles wrote:Nevezano uz ovo, nedavno sam se susreo sa riječi "fažizam". Osobe koje su to koristile, upotrijebile su ga u kontekstu nacizma.
Znam da je stara istočna politika bila prišivanje epiteta "fašist" svemu i svakome.
Zanima me kako se to sve danas naziva. Ja "nacizam" koristim u kontekstu Njemačke, a "fašizam" kao nešto autohtono talijanskom govornom području. Onda čujem ovakve zastarjele pojmove i ostanem zbunjen.
Fašizam il' nacizam, pitanje je sad?
Ti si u pravu, a osobe koje rabe riječ "fašizam" u kontekstu nacionalsocijalizma su u krivu. Tko to ne razlikuje, imaš ga puno pravo uputiti na neki kvalitetni rječnik stranih riječi, po izboru.

Stvari postaju malo zaguljenije kad se govori o ideologijama koje su vrlo otvoreno nalazile uzor u talijanskom fašizmu, ali su bile prilagođavane lokalnim uvjetima. Naime, "desne" totalitarne ideologije dvadesetog stoljeća u pravilu su imale jaku nacionalnu komponentu, pa zato imaju vidljivih varijacija u socijalnoj doktrini, odnosu prema religiji itd.

User avatar
4/\/I)`/
Puppeteer
Posts: 145
Joined: 16 Apr 2005, 01:39
Location: Astralna špilja.
Contact:

Unread post by 4/\/I)`/ » 05 Nov 2007, 14:39

Ne znam jeste li vidjeli, ali jučer sam slučajno prijateljičinim posredstvom nabasala na ovo :? :?

http://www.youtube.com/watch?v=bHIJtWBy03I

http://www.youtube.com/watch?v=mL7nPGhBEfI

:shock: i onda se takve stvari plasiraju dostupne cijelom svijetu kao "pouzdane" informacije.

nije da podržavam ikakve desničarske svjetonazore, ali kakve stvari ti ljudi pričaju, to je nevjerojatno.
Nakon sto smo transhumirali Velebitom, susreli smo se oci u oci groznom transgresijskom diskrepancijom, kojeg li akcidenta! Zbog horibilnog gigantizma imisije nodalnih tiranopolisa , ekocid je bio negligentno neizbjezan...

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Unread post by Belzebubbles » 05 Nov 2007, 21:25

Pogriješila si topic seko.

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: WW2

Unread post by Belzebubbles » 13 Dec 2007, 01:28

Pročitah Conradovo "Srce Tame" (I "Lorda Jima"), i prisiljen sam priznati da "Apokalipsu" sada gledam u sasvim drugom svjetlu.

Sada shvaćam smisao onog komentara: "prvi je dio ubačen na osnovnu priču". Čini mi se da bi "Srce" trebalo dijeliti uz film, jer inače ne gledaš ono što je smisao filma.

Conrad me pozitivno iznenadio, ne toliko da mi se baš previše svidi, ali svejedno sam ostao iznenađen - posebno stilom pisanja. "Jim" je prilično sprčkan, ali "Srce" samo po sebi ostavlja odličan dojam. Dovoljno je reći da bih o piscu imao puno bolje mišljenje da sam pročitao samo to djelo.


Crknuo sam od smijeha uz "Park Is Mine" - Tommy je preopak - pogotovo kad izleti sa lanserom granata i nacilja helić, ali onda se smiluje poštenim cajkanskim snajperistima...

Post Reply