GONG-ov natječaj za SF&F priču na temu demokracije!(15.08.)

Obavijesti i diskusije o natječajima za pripovjetke, romane, slike, ilustracije, fotografije, stripove, filmove i slično.

Moderator: Ire

Forum rules
1. NASLOV - mole se svi koji će postati natječaje u ovom podforumu da u "Naslov" stave službeni naslov natječaja te za godišnje natječaje (dakle, one koji se ponavljaju svake godine - poput sferakonskog ili istrakonskog) u naslovu napišu i godinu za koju je taj natječaj objavljen.
2. POST - mole se forumaši da prenesu cijeli natječaj (kopi-pejstaju ili prepišu), a ne stave samo link. Također bi bilo dobro istaknuti datum do kada natječaj traje i adrese na koje se uratci šalju.
3. STARI NATJEČAJI - natječaji kojima je istekao rok trajanja i/ili koji su zaključeni, ostaju u ovom podforumu, ali su zaključani, dakle u njima se više ne može postati. Ukoliko netko ima neko pitanje u vezi starog natječaja, slobodan je otvoriti novi topik u za to adekvatnom podforumu.
4. POSTOVI KOJI NISU NATJEČAJI - u ovom će podforumu biti uklonjeni i preseljeni u adekvatne podforume.
User avatar
davors
Ancient
Posts: 795
Joined: 19 Aug 2003, 01:51
Location: Pazin
Contact:

GONG-ov natječaj za SF&F priču na temu demokracije!(15.08.)

Unread post by davors » 14 Apr 2012, 09:52

Povodom 15 godina svoga rada GONG objavljuje natječaj za neobjavljenu SF&F priču na temu demokracije!

1. Ovim se natječajem traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike i fantasyja koje na bilo koji način obrađuju temu demokracije, odnosno njenih sastavnica i nuspojava.

2. Primaju se priče napisane na hrvatskom jeziku ili na drugim jezicima s kojih ne treba prevoditi, maksimalne duljine do 15 novinskih kartica (27.000 znakova, uključujući i razmake), napisane fontom Times New Roman veličine 12, s proredom 1.5 i numeriranih stranica.

3. Priče moraju biti originalne, tj. neobjavljene. Neobjavljenom se pričom smatra ona koja još ni na koji način nije pružena na uvid javnosti u tiskanom ili u elektronskom mediju, uključujući i internet.

4. Prijave se primaju isključivo poštom, a u prijavi treba priložiti po jedan primjerak priče u papirnatoj i elektronskoj verziji.

5. Natječaj je anoniman. Rad mora biti potpisan šifrom. Rješenje šifre – puno ime i prezime, adresa i broj telefona te e-mail adresa, treba priložiti pošiljci u zasebnoj i zatvorenoj koverti. Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir.

6. Ocjenjivačka komisija, imenovana od Vijeća GONG-a, odabrat će:
a) priče koje će se objaviti u zajedničkoj e-zbirci priča, a zbirka će biti objavljena na web stranicama GONG-a te javno predstavljena do kraja godine;
b) tri najbolje priče kojima će dodijeliti tri novčane nagrade:
– prva nagrada u iznosu od 1.000,00 kn
– druga nagrada u iznosu od 700,00 kn
– treća nagrada u iznosu od 500,00 kn
i koje će biti prevedene na engleski jezik i objavljene kao dodatak e-zbirci priča.

Komisija za ocjenjivanje zadržava pravo ne dodijeliti nagrade ako tekstovi ne zadovolje kvalitetom ili uvjetima.

7. Krajnji rok za slanje radova je 15. srpnja 2012. godine.
Radovi se šalju poštom na adresu: GONG (SF&F PRIČA), Trg bana Jelačića 15,10000 Zagreb

U Zagrebu, 13. 4. 2012.

Izvor: http://www.gong.hr/news.aspx?newsID=3842&pageID=196
*Istria is a state of mind*

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2696
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: GONG-ov natječaj za SF&F priču na temu demokracije!(15.0

Unread post by Xaotix » 18 Mar 2013, 22:30

Rezultati natječaja:
Povodom 15 godina svoga rada, GONG je u travnju 2012. objavio natječaj za neobjavljenu priču iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike i fantasyja koja obrađuje temu demokracije, odnosno njene sastavnice i nuspojave! O dobitnicima natječaja (Ivan Peroš, Želimir Peroš, Damir Stojak) odlučio je tročlani žiri. Zbirku SF priča predstavit će Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a, u utorak, 19. ožujka 2013. u 18:30 sati u kafiću Spunk (Hrvatske bratske zajednice bb, Zagreb).

Povodom 15 godina svoga rada, GONG je u travnju 2012. objavio natječaj za neobjavljenu priču iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike i fantasyja koja obrađuje temu demokracije, odnosno njene sastavnice i nuspojave!

O dobitnicima natječaja odlučio je tročlani žiri (Viktorija Car, docentica na Fakultetu političkih znanosti; Davorin Horak, glavni urednik časopisa Sirius B; te Davor Šišović, organizator Festivala SF književnosti).

1. nagrada (1000kn): Loše pleme, autor Ivan Peroš
Dovodeći u pitanje učinkovitost demokracije i nemogućnost primjene iste u danoj situaciji, autor Ivan Peroš je izgradio uvjerljivu i napetu priču o robovima koji premda iznenada oslobođeni, ne mogu razbiti okove naslijeđenih i vlastitih predrasuda. Čak ni po cijenu vlastitih života. Loše pleme u grubom znanstveno-fantastičnom okolišu ukazuje na kratkovidnost i sljepoću uvjetovanu društvom kroz čiju se okoštalost vrlo teško probiti usprkos zdravoj logici.

2. nagrada (700kn ): Sreća, autor Želimir Periš
Putovanje kroz vrijeme sa željom da se izmjeni budućnost tematizirana je u vrlo emotivnoj priči Sreća autora Želimira Periša. Premda je u fokusu borba za opće dobro koje grupa vremenskih putnika pokušava ostvariti, protagonistica promjenu doživljava duboko emotivno i osobno. U srazu općeg i individualnog spoznajemo da iako izmijenjen, svijet otkriva nešto univerzalno što je nemoguće izmijeniti. No, ljudski duh ne priznaje poraz.

3. nagrada (500kn ): Robotske igre, autor: Damir Stojak
Premda naslov ukazuje na površan tretman mehaničkih stvorenja budućnosti, u srži priče Robotske igre Damira Stojaka krije se ozbiljna tema o životnoj iskri, želji za spoznajom i širenju vlastitih granica. S vremenom, u procesu prirodnog razvoja, glavni lik dostiže stepenicu u kojoj i sam postaje pokretačka sila u stvaranju novog života. Svojevrsno je to otkrivenje koje kroz odraze arhetipskih slika progovara o nužnoj društvenoj uvjetovanosti.
Zbirku možete skinuti ovdje(pdf)
Randomness is strong with this one!

Locked