Darko Suvin o Stanislawu Lemu u Knjizevnoj smotri

Kutak za opsesivno-kompulzivne

Moderators: Tomislav Sakic, davors

Tomislav Sakic
The Q
Posts: 1042
Joined: 24 Nov 2004, 11:36
Location: Zagreb
Contact:

Darko Suvin o Stanislawu Lemu u Knjizevnoj smotri

Unread post by Tomislav Sakic » 04 Jan 2007, 15:00

Novi broj Knjizevne smotre (2006, br. 141-142) donosi prijevod duljeg teksta Darka Suvina "U spomen Stanislawa Lema". Nekrolog koji je zapravo analiza njegova opusa. Ima zanimljiv osvrt na "aferu Dick" iz Suvinove perspektive (ipak je on uz Lema bio glavni "optuzeni").

Tekst je oblikovan kao contra et pro Lema: contra je napad na Summu techologie (koja da je genijalna knjiga, ali Suvin zamjera Lemu da ne kaze tko je taj "djelatni subjekt" koji ce buducnost provesti u djelo :D ), pro je Solaris ("optimalan primjer onoga sto nam SF moze pruziti ... prikazati nase doba kao 'vrijeme okrutnih cuda' ... u kojem je barem donekle moguca skepticna vjera ... istodobno zagonetka - enigma ili rebus -i parabola"). Analiza romana koja slijedi je suvinovski komplicirana :x , dok je "Soderbergova verzija manje blesava od travestije tarkovskog, premda i dalje drastično inferiorna originalu". Ukratko, Lem je "zasluzio status jedinstvenoga glasa i velikana svjetske knjizevnosti."

Preveo Tomislav Brlek, koji u fusnotama donosi svu bibliografiju na hrvatskom, a citira i novele iz Siriusa, kao izvor navodi bibliografiju na http://www.sfera.hr/sirius.html :uzdravlje:

Post Reply