Unread post
by Milena » 08 Apr 2008, 22:23
U teoriji, teorija i praksa su jednake, u praksi, međutim...
U praksi, i strani pseudonim teško da bi pomogao, iz jednostavnog razloga što fantasy u Hrvatskoj nema jako veliku prođu. Da, prodaju se Algoritmova izdanja, no ona su poduprta dvama bitnim elementima: 1) to su "belosvetski" provjereni naslovi, dakle znaju ih i tete po knjižnicama, koje još uvijek predstavljaju velik dio prodaje, i 2) na njih se još uz to troši puno para za reklamu. Kad se dovede netko tipa Tad Williams, to je medijski događaj za Hrvate, pa će stvar prenijeti i srednjostrujaški mediji, i knjiga će se prodati i onima koji je možda inače ne bi uzeli u ruke. Dakle, ni jedan od ta dva elementa ne može se u praksi pojaviti s naslovom domaćeg autora, pa makar i pod pseudonimom, osim ukoliko ne zamislimo veeliku šaradu u kojoj autor/ica izigrava da ne zna hrvatski ili tako nešto... a to je zbilja već (vjerojatno) previše.
Druga opcija je na neki drugi način zaintrigirati opću publiku. To se može postići umjetno proizvedenom medijskom halabukom (Tko je Norma Ray?), ili poštenim multimedijskim marketingom (tko je Zoran Krušvar i zašto žrtvuje djevice?). Kakvi su rezultati ovog prvog je dvojbeno -- koliko ja znam, Norma Ray nestala je u bespućima kolektivnog nepamćenja. Kakvi su rezultati ovog drugog bolje može reći Zoran. (BTW, i totalno OT, Zorane, stalno ti hoću reći da sam konačno uspjela pročitati Izvršitelje -- bila mi ih je frendica mrknula, pa dok je vratila je potrajalo -- i da mi se sviđaju, samo nikako da stignem napisati suvislu recenziju... ali budem, uskoro, obećajem. /OT)
Treća varijanta je -- smisliti nešto treće. Budući da se radi o jako puno teksta, opcije su ograničene. Već si udata, dakle ne možeš zavesti nekog nogometaša i tako postići slavu. Možda da se slikaš za Plejboj ili tako neku novinu? Ili da stavljaš nastavke jednom tjedno na blog? :zubo:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)