DOVRAGA! Pomozimo da nas objave! (Savjeti za pisanje)

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2701
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

DOVRAGA! Pomozimo da nas objave! (Savjeti za pisanje)

Unread post by Xaotix » 26 Sep 2012, 00:00

Hvala Tatjani Jambrišak koja je ovo našla na tavanu svog desktopa prije par godina.

Detalji oko upravnig govora i par natuknica na koje treba obratiti pažnju prilikom pisanja i čitanja vlastite priče (prije objave)
- Dovraga! - uzvikne Tanja.
- Što je? Što je? - uzbuni se Darko, koji je u tom trenutku mislio raditi nešto drugo, ali za to mu je trebao mir kojeg nije imao.
- Ja to jednostavno ne razumijem - Tanja će opet, tužno.
- Što to? - upita Darko, pomirivši se s činjenicom da je lakše objasniti nego ignorirati. - Što ne razumiješ?
- Te interpunkcije u upravnom govoru! - ljutila se Tanja, malo na sebe, a malo na interpunkcije. - Ima sto pravila.
- Pa, zapravo i nema - Darko će, - ima ih tek nekoliko. Ako pišemo sa crticama ...
- Ako pišemo sa crticama, ostaju upitnici i uskličnici i trotočke, ali što je s točkama i zarezima? I kako se ponaša umetnuta rečenica i kako ... - Tanja se sva uspuhala, nesretno.
- Točke i zarezi nestaju, to jest sele se na kraj umetnute rečenice - objašnjavao je Darko. - Ako je rečenica, izjavna, poput ove prethodne, umetnuta će rečenica završavati točkom, a ako je prekinuta na mjestu gdje bi inače došao zarez - Darko pogleda Tanju da vidi prati li ga, - taj će se zarez naći na kraju umetnute rečenice, a upravni će se govor nastaviti malim slovom.
- A umetnuta rečenica uvijek počinje malim slovom? - upita Tanja.
- Da - Darko će, - osim, naravno, ako nije riječ o vlastitom imenu.
- A imamo li više rečenica? - upita Tanja. - I više umetnutih? Kako onda? - još joj nešto nije bilo pravo.
- Upravo kako si sada napravila - nasmiješi se Darko. - Pišeš ih jednu za drugom - slegne ramenima, njemu se to podrazumijevalo. - Koliko god treba. - doda.
"A navodnici?", upita Tanja. "Kako s navodnicima?"
"Ista stvar!", reče Darko. "Ostaju upitnici i uskličnici i trotočke, a točke i zarezi nestaju ..."
"Ti imaš neke zareze tu gore", nije se Tanja dala.
"Da, oni su ekvivalent crtica", Darko se već znojio, ulazeći u područje koje ni njemu nije bilo potpuno jasno (preferirao je crtice), "ali zarezi na kraju umetnute rečenice ponašaju se jednako u oba slučaja."
"No", Tanja je nanjušila Darkovu slabost i sad je rovarila po bolnome mjestu, "Dolazi li taj zarez unutar navodnika ili izvan njih?"
"Po hrvatskom pravopisu izvan, po engleskom unutra.
Isto tako, ako se upravni govor jednog lika proteže kroz više od jednog odlomka, Englezi svaki odlomak započinju navodnikom, a završavaju samo zadnji, dok mi stavljamo samo po jedan navodnik na početak prvog i na kraj zadnjeg od odlomaka", reče Darko. "Mislim."
"Misliš? Ti to samo misliš?!", uzrujala se Tanja, podjebavajući samo nasitno. "Ma, ima li ikoga tko mi to može zaista objasniti! Aaaaa!"
"A, u pizdu materinu ..."

FORMAT ZA PRIJELOM:
normal, 12, times new roman, nista bold, left aligned, single space,
uvucen prvi red na 1 sa strelicom
bez tabova, duplih razmaka
ujednačit upravni govor

KOREKTURE:

zarezi
razmak ispred i iza ...
duple interpunkcije ?!?!???
s/sa, č/ć, ije/je
ju - je, ili ju je
oh, - o, ha? - a?
ukoliko - ako
toliko, koliko, ovoliko - tako, kako, ovako
drugačije - drukčije
izbaciti glagol početi, riječ osjetiti
osjećaj nije isto što i osjet
obojati/obojiti
trenutno/trenutačno
primijetiti ali primjećivati
osmjeh - osmijeh
bih, biste, bismo
je njegovo srce - mu je srce
me je - me
Randomness is strong with this one!

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2701
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: DOVRAGA! Pomozoimo da nas objave! (Savjeti za pisanje)

Unread post by Xaotix » 26 Sep 2012, 00:14

Ovo su savjeti za slanje radova na natječaj za godišnju SFeraKonsku zbirku priča … Ako želite da drugi čitaju vaše priče, čak i ako nije riječ o urednicima, vrijedi obratiti pažnju na njih. Izvor: sfera.hr
  • Pojedino djelo šaljite samo na jednu adresu, natječaj ili nakladnika, sve dok ne dobijete jasnu odbijenicu, ne šaljite paralelno – urednici se, naime, poznaju i u dobrim su odnosima. Na natječaje šaljite po jedno djelo. Više različitih ne povećava nužno vaše šanse da vas objave. Dapače, smanjuje šanse. Sami ste sebi konkurencija. Ako je djelo već negdje objavljeno, recimo, na netu, blogu, u antologiji, davno ili nedavno, bolje je odmah napomenuti, nego da se naknadno otkrije. Uz djelo navedite svoje podatke i kratku biografiju. Spomenite objavljivanja i nagrade.
  • Proučite teoriju književnosti. Pravila forme nisu samo broj kartica: MINIJATURA (do 5), KRATKA PRIČA (5-15), PRIČA (15-50), NOVELA (50+), ROMAN (100+), već i struktura radnje, broj likova, pozadinska događanja i slično. To su opće poznata pravila koja nije dobro preskakati, osim ako to nije izričita namjera, ali onda mora izvedba biti besprijekorna.
  • Prebrojite kartice. U hrvatskom je tekstu točnije prebrojiti riječi i podijeliti s 275 da dobijete broj kartica. I onda nastojte ne premašiti to ako je broj kartica ograničen. Rijetki su tekstovi koje se ne može sažeti. Bolje je da to učinite vi sami. Primijenite pravilo redukcije. Nakon par dana ponovo čitajte tekst i označite sve što je nepotrebno, što ne utječe na radnju. Isto tako pokušajte čitati djelo naglas, gdje zapinje, izbacite, mijenjajte. Dodajte samo ono što odgovara na neodgovorena pitanja koje vam postavi čitatelj ili vi sami. Pravilo je neprovedivo ako priču pišete zadnji dan natječaja. Ne pišite priču zadnji dan natječaja.
  • Mislite na čitatelja. Veliki blokovi teksta bez odlomaka zamorni su i rijetko opravdani. Više odlomaka, već prema sadržaju, čitatelj očekuje i ne smeta ga. Osim ako je svaka rečenica napisana u svom odlomku, što ne valja, jer proza nije poezija. I izluđuje čitatelja/urednika jednako kao i odlomci od cijele stranice.
  • Od urednika naručite da vam pošalje dokument “DOVRAGA” s obaveznim uputama za formatiranje teksta, interpunkcijom upravnog govora, najčešćim greškama, savjetima i uputama za oblikovanje teksta kojeg šaljete na natječaj. Zbog velikog broja pristiglih kvalitetnih priča zanemarivanje uputa može biti jedan od kriterija za neuvrštavanje.
  • Raspitajte se o temi i poanti ideje o kojoj pišete. Malo je toga ostalo neispričano; ako već nemate originalnu zamisao, potrudite se oko izvedbe, unesite neku novinu, zainteresirajte čitatelja. I kad smo kod pažnje, počnite in medias res; rijetko tko voli uvod od 2 kartice, od toga opis mjesta događaja, zalaska sunca ili protagonista u lirsko-epskim dugim rečenicama, te protekle događaje, bez kojih vaša priča ne stoji, u pogrešnoj maniri “tell, don’t show”. Ovo zadnje je posebno važno kroz cijelo djelo: “show, don’t tell” ili NE KAŽI, POKAŽI, dakle, ne prepričavajte, pokažite, pustite čitatelja da zaključi iz sadržaja što ste htjeli reći. Ako dobije servirani infodump, neće vam zahvaljivati. Književna djela nisu pravila igrara na ploči.
  • Držite se zadane teme ili žanra. Prije pisanja proučite pravila žanrova kojih se laćate. Ne uvodite, recimo, element SF-a u priču koja je inače po svemu tipičan fantasy. To razbija magiju. Pa ako je i new weird, mješavina žanrova, i ta su pravila negdje postavljena. I opet, ako se odlučite kršiti ih, izvedite to besprijekorno. Mnogo je definicija SF-a, ali zaista stoji samo jedna, najosnovnija: ako iz djela izbacite SF element, a priča i dalje stoji, niste napisali SF. Video igre, LARP i filmovi nisu literarno djelo. Kao ni fan fiction, uostalom. Teško ćete ih objaviti, osim u specijaliziranim fanzinima ili izdanjima. Dodajte vašem doživljaju priče meso književnosti. Stilska stredstva. Ritam pripovijedanja. Likove. Radnju. Pozadinu svijeta. Znanost. Fantastiku. Grozu. Osobno iskustvo. I opet, belles-lettres.
  • Čitajte, čitajte druge. U svakoj se generaciji možda rodi jedan genijalac, prirodni talent koji ne treba učiti vještinu pisanja. Jeste li to zaista vi? Čitajte druge domaće pisce, budite u toku događaja i trendova. Čitajte žanr, čitajte klasike, čitajte prijevode. Pitajte se zašto su objavljeni, što je to što valja kod njih, kako vi možete isto tako ili bolje, ali drukčije? Sudjelujte na ponekoj radionici pisanja. Raspitajte se, ima koristi i slušati tuđe priče i dobiti komentare na svoje. I savjete.
Tatjana Jambrišak
Randomness is strong with this one!

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2701
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: DOVRAGA! Pomozimo da nas objave! (Savjeti za pisanje)

Unread post by Xaotix » 26 Sep 2012, 00:47

Randomness is strong with this one!

User avatar
LordShaper
The Q
Posts: 1053
Joined: 02 Jan 2008, 14:15

Re: DOVRAGA! Pomozimo da nas objave! (Savjeti za pisanje)

Unread post by LordShaper » 26 Sep 2012, 09:53

:notworthy: na postavljanju svega ovog.
Proud member of "Ireini najdraži ne-purgeri"

...and then Buffy staked Edward. The End


Post Reply