PRIČA: Malleus

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

PRIČA: Malleus

Unread post by z_zadar » 03 Jul 2011, 18:17

(Priča napisana za natječaj za fantastičnu turističku priču u Istri 2011.)MALLEUS

1.
Hoćete li zamoliti ove iza da malo utihnu? – Rekla je žena za stolom broj dva. Konobarica se naklonila i otišla u kuhinju. Tamo je otvorila metalna vrata frižidera, pomaknula kutije sa tikvicama i pet puta kratko pokucala na zid. Zid se malo otvorio. – Stol broj dva. - Rekla je u rupu u zidu. – Jesi li sigurna?Sigurna sam. Pitala je da ovi iza malo utihnu, a nitko iza nije pustio ni glasa. – U redu. – Rekao je glas iza tajnih vrata i zatvorio ih. Konobarica se vratila u kuhinju, s police dohvatila prvi bijeli tartuf i uputila se prema stolu broj dva, tamo oribala nekoliko kriški na ženin tanjur i rekla: - Šef preporuča i malo bijelog tartufa. S njim ne možete pogriješiti. - Hvala. – Rekla je žena za stolom broj dva i značajno pogledala konobaricu. Dok je konobarica odlazila pratila ju je pogledom, i tek kad je ušla u kuhinju izdahnula. Uljudno i polako ustala sa stola, odšetala do toaleta, ušla u kabinu, zaključala je iza sebe, sjela na spuštenu dasku i tupo gledala u vrata nekoliko trenutaka. A onda su je emocije preplavile, zarila je lice u šake i ridala. - O bože, o bože, o bože. – Ponavljala je sebi u bradu. Kad se malo smirila, posegnula u torbicu za sivim tableticama, progutala dvije i duboko disala. – Smiri se, smiri se. To je to, to je napokon to. – Izišla je iz toaleta i bez vraćanja za stol otišla pravo prema liftu koji ju je odvezao u svoju sobu. Tamo se skinula, otuširala i gola legla na krevet. Neko vrijeme je gledala u plafon, a onda, da se bar malo smiri sjela i upalila televizor.

2.
Dvije žene na televiziji govore o mački čija je velika slika u pozadini studija. – Doktorice Bačić slažem se s vama, no mi znamo da aseksualna reprodukcija postoji u prirodi oduvijek, u gotovo stotinu vrsta riba, vodozemaca i guštera, no zanima nas prava posljedica partenogeneze u mačaka. – Mi ovdje prvo moramo jasno odrediti pojmove. Partenogeneza jest razvitak organizma iz neoplođenog jaja žene. Ovdje nije riječ o partenogenezi u klasičnom smislu, jer je na ovom primjeru jaje oplođeno, samo na jedan drukčiji i poseban način, sa takozvanim ženskim spermijima. – Žena se okrene prema slici mačke. – Ako možete pokazati drugu sliku.– Na pozadini se prikaže fotografija malog mačića. – Ovdje vidimo mačića rođenog prirodnim putem od dvije majke. To je prvi sisavac rođen u Hrvatskoj prirodnim putem, a oplođen majčinim sjemenom, i kao što vidite, izgleda zdrav i sretan. – Ipak, mi znamo za probleme. – Tako je, problema još uvijek ima. Naša su nastojanja u pravom smjeru, ali dok nas ne prati i zakonodavstvo ne možemo adekvatno i brzo reagirati. A vremena je sve manje. Vi znate da su gotovo sve europske države dopustile bezuvjetno medicinsko testiranje na ljudskim uzorcima , jednostavno, stanje je kritično i nema drugog rješenja. Naravno, problem je u još uvijek velikom stupnju degeneracije plodova, no dok se ne stvori prava istraživačka klima Hrvatska neće imati svoje rješenje za žensko-žensku oplodnju. – Slika pozadine se promijenila u slatku malu djevojčicu.

3.
U redu. – Rekao je dječak i zalupio tajna vrata frižidera restorana. Pored vrata je bio stol s računalom, sjeo je za računalo, par puta kliknuo, nešto pregledao a potom se uputio kroz hodnik i na drugoj strani gurnuo drvena vrata. S unutrašnje strane apartmana se pomaknuo ormar. Dječak iskoči iza ormara u apartman i vrati ormar na svoje mjesto. – Soba dvjesto sedam. – Rekao je muškarcu koji je ležao na kauču. - Fino. – Rekao je muškarac bez pomaka i nastavio gledati televizor i jesti sladoled iz zdjele. Na televiziji su dvije žene razgovarale o mačkama. – To je prvi sisavac rođen u Hrvatskoj prirodnim putem a oplođen majčinim sjemenom... – rekla je jedna žena, a druga je stalno potvrdno kimala glavom. – Pizdarija. – Rekao je muškarac, salvetom obrisao kut usne, presavinuo je dva puta, bacio u smeće i krenuo u kupaonicu. Dok se tuširao dječak je provirivao iza vrata. – Oće biti ok danas?Nemam pojma hoće li biti ok, ne gnjavi me. – Prošli put nije bilo dobro. – Znam i sam da nije bilo dobro, rekao sam da me ne gnjaviš. Ako se digne - digne, ako ne - ne. – To nije dobro. – Rekao je dječak i zatvorio vrata kupaonice. Dok se iz kupaonice čuo zvuk tuša dječak je nervozno cupkao po sobi i grickao nokte. Iz zvučnika nad televizorom se začulo pet kratkih kucaja. – Ma, što sad? – Promumlja dječak. – Čekaj tu, Madalena opet kuca! – Povikne prema kupaonici, povuče ormar i nestane iza njega.

4.
Konobarica podigne tanjur sa stola broj dva na kojem su stajali netaknuti fuži s tartufima i odnese ga u kuhinju. Debeli muškarac golemih grudi s kuharskim šeširom dobaci joj visokim glasom: – Molim te nemoj to bacati, ja ću to poisti. Deni mi tu vrnjaču. Bezobrazni su kad tako samo 'stave hranu, je bi ih najradije uvatio i išamarao jer su tako bezobrazni. To su naši najfiniji tartufi. – Nije joj do hrane, Antonio, a ni tebi baš ne bi trebalo biti. – Kučko mala ne spominji se moje težine, jel' ti jasno! – Konobarica tutne tanjur pred kuhara, ovaj se veselo oblizne, a iz sale se začuje nekakva gužva. Netko povikne – Televizija! – Konobarica otrči u salu, tamo je po sredini sale stajao feminizirani novinar sa televizijskom ekipom. Razgovarao je s gostima za stolom sedam. Kamera je snimala, tonac držao mikrofon, majstorica svijetla reflektor. – Vražja ih kurijera dopeljala. – Promrmljao joj je šef u uho. – Možda nije ništa, možda je neka glupost. – Rekla je konobarica. A onda je novinar primijetio šefa sale i došao pred njega. – O čemu se radi? – Pitao je šef. – Vaš hotel je upravo proglašen najpoželjnijim hotelom županije. Pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije je upravo na putu u Vaš hotel da se sam uvjeri u vašu izvrsnost i čestita vam. To je sjajno, sjajno! Jeste li uzbuđeni? – Skakutao je novinar oko šefa sale. Šef se nagne prema konobarici i šapne joj: – Trči, javi malome. I zovi gazdaricu. –

5.
Muškarac ugasi tuš, pažljivo se obriše i zatim umotan u bijeli ručnik i drugim zavezanim u turban na glavi proviri u sobu. Žena na televiziji je odzdravila svoju gošću i najavila prilog: – Je li ftalatima odzvonilo? Jučer su na summitu u Istanbulu i posljednje svjetske sile potpisale protokol o zabrani korištenja ftalata u proizvodnji plastike. Time je srušen i posljednji zid koji je kočio normalizaciju i oporavak kontaminiranih voda. Da li se ova odluka donijela prekasno i da li su promjene reverzibilne, još ne znamo, ali iskreno se nadamo. A kolegica Anita Ančić nam je pripremila prilog o povijesti ftalata. – Voditeljicu su zamijenile slike močvara u kojima plivaju krokodili. – Prve naznake stravične moći ftalata mogle su se nazrijeti još kasnih devedesetih kad se otkrilo da je u vodama floridskog jezera Apopka populacija muških krokodila posve opala, a da je preostala manjina ima posve degenerirane i neučinkovite spolne organe. – Pizdarija. – U jednom trenutku komentira muškarac i ode od televizora. Obuče se u trenerku i tenisice te priđe velikoj slici Motovuna koja je visjela na suprotnom zidu. Skine je i otkrije skrivena vrata iza nje. Otvori ih i uđe.

6.
Vrata skrivena iza kutija tikvica u frižideru kuhinje se polako otvore i dječački glas progovori: – Što se dogodilo? Taman se tušira. – Šef javlja da nema akcije. Dogodila se neka glupost, u hotel je došla televizija, a dolazi i pročelnica za turizam. Sigurno će se sve pretvoriti u cirkus. Prerizično je da sad izlazi. – Kakva pročelnica, kakva televizija? Kojim povodom? – Hotel je proglašen najpoželjnijim hotelom županije. Tako je rekao novinar. – Jao kakvo smeće! – Viknuo je dječak i posve otvorio vrata. – Znao sam da će se to dogoditi, Madalena, znao sam! Pa kad su toliko glupi da prijavljuju sve gošće u ovo doba dok nitko normalan nigdje ne putuje. Pa inspektorica Juras će nam sjesti za vrat samo tako. Ona samo sjedi nad statistikama noćenja i čeka kad će se negdje neki brojevi istaknuti da dođe uhvatiti jebača. Treba se povući odmah. Zatvoriti sve i nek' ne izlazi par mjeseci, dok se stvar ne slegne. – Dječak je mahao rukama uspuhan i posve nervozan. – Ne ludi nego zatvori vrata i čekaj signal. – Rekla je konobarica i vratila kutije tikvica na mjesto.

7.
Naime, ftalati, jednom kada uđu u tijelo, djeluju kao hormonski distruptori i posve poremete hormonalnu ravnotežu, a najizraženiji je upravo njihov efekt da funkcioniraju kao pseudo-estrogeni. Tijelo, kontaminirano ftalatima reagira kao da je posve zasićeno ženskim hormonom, utječući vrlo brzo i vrlo direktno na razvoj tijela, ponašanje, i najgore – reproduktivnu moć muškaraca. Danas, niti dva desetljeća nakon što se prvi put dogodila spoznaja o opasnosti od ftalata, suočeni smo sa odnosom rođenih dječaka i djevojčica veću od jedan naprema pet, a po najnovijem istraživanju neplodnost u muškaraca je dodatno porasla na gotovo devedeset i dva posto, čime je civilizacijski strateški resurs postao još vrijednija stvar.–
Muškarac uđe u sobu dvjesto sedam. Žena je još gola sjedila na rubu kreveta. Kad ga ugleda zadrhti. Jednom rukom dohvati daljinski upravljač i ugasi televizor. Zatim se nasloni na leđa. Muškarac skine trenerku i priđe joj.

8.
Dječak izađe iza ormara, gurne ormar i povikne prema kupaonici: – Sve otkazano. U hotelu je situacija, neće biti akcije. – A onda shvati da se iz kupaonice ne čuje tuš. Pogleda na suprotni zid i kad ugleda da je slika spuštena a vrata otvorena krikne. – Jebogakurac, jebogakurac, jebogakurac! – Ustrči se po sobi. Prvo prema slici, onda prema ormaru, onda opet prema slici. Na kraju sjedne na kauč. – O, ne. –

9.
Pročelnica za turizam je čvrsto stiskala ruku upraviteljici hotela i veselo se smiješila kameri. Upraviteljica se mlako rukovala i kiselo smješkala. Pročelnica je govorila. – Mi smo uvijek znali prepoznati model Istre koja će najbolje svjedočiti o vrijednostima i baštini našeg poluotoka. Hotel Raj samo je nastavak duge istarske turističke tradicije, i to što je ove godine bio objekt s najviše noćenja u županiji govori o kvaliteti turističke ponude cijele naše županije u vrijeme dok globalni turizam opada. Ovo je dokaz našeg predanog rada i planiranja. – Pročelnica se smješkala, novinar se ulizivao, a publika uglavnom kolutala očima. Osim očiju za stolom osamnaest. One su pažljivo gledale sve tikove upraviteljičina lica.

10.
Konobarica se provlači između kamere i pročelnice, na što je ova žestoko ošine pogledom. Konobarica se ramenima ispriča i produži do stola osamnaest gdje je sjedilo novo lice. Žena srednjih godina u crnom baloneru. Uredne frizure i nepovjerljivih očiju. – Nešto za popiti? – Žena u kaputu podigne pogled i nekoliko trenutaka bez riječi gleda u lice konobarice. Ovoj lagano počnu prolaziti srsi po leđima. – Vaša upraviteljica baš ne voli kamere? – Za stolom je sjedila inspektorica Juras. Glavna istarska penisolovka. – Ovaj... ne razumijem. – Kažem, vaša upraviteljica baš ne voli kamere? Nervozna je i znoji se. Kao da nešto skriva. – Ne znam... – A i vi ste nekako nervozni. – Inspektorica trzne glavom i pored nje se pojavi muškarac u baloneru. – Spremni? – Upita ga inspektorica bez da skine pogled s konobarice. – Svi ljudi su na mjestima, spremni smo. – Napravite raciju. –

11.
– Ftalati su zatrovali svijet jer su bili svugdje. Esteri ftalatne kiseline su tekućine koje se dodaju plastici da bi se omekšala i postala fleksibilna. Najopasnija je primjena bila njihovo korištenje u prehrambenoj industriji, i praktički bilo kakav kontakt hrane i plastike rezultirao bi kontaminacijom hrane, to više što je temperatura viša i plastika mekša. Jednom kad se ftalat u razrađenom obliku našao u vodi, kontaminacija se razvila eksponencijalno. Muškarci su postajali sve feminiziraniji, a promjene su se počele događati i u maternici gdje su se plodovi počeli razvijati u ženske jedinke. –

12.
Muškarac je puhao i puhao, pritiskao i pritiskao, ali se ništa nije događalo. Žena je samo gledala u plafon, i strpljivo čekala, bojeći se pogledati muškarca u oči. Muškarac je još malo puhao, a onda se skinuo sa žene i legao pored nje. – Ne ide? – Nakon duže tišine pitala je žena. – Ne ide. – Rekao je muškarac. – Možda ćemo moći pokušati kasnije? – Muškarac je šutio. Žena se počela oblačiti. – Ne. Ne ide. Ne ide već mjesecima. Mislim da... ništa od toga. – Pogleda se dole. Ona se uznemiri. – Ali... Meni su rekli da ste sjajni. Hotel Raj. Moje prijateljice... one su uspjele. – To je bilo davno. Već mjesecima ne radi. Žao mi je. – Muškarac se digne s kreveta, a u sobu uleti policija.

13.
Policija se zatrčala u rulju i pendrecima ih potiskivala s trga. Prosvjednici su dograbili kamenje i odgovorili policiji, nakon čega je nastao kaos. Ljudi su trčali na sve strane, izlozi su se razbili, neki su ostali ležati na podu. Kad je stvar utihnula na trgu je ostalo samo nered, lokve krvi i parole. Među parolama mogle su se pročitati i: „Ftalat je od božice“, „Penis Luzer“, „Malleus Maleficarum Diversus“. Kamerman promijeni kadar na voditeljicu u srebrnom kostimu. – Javljamo se s Trga Vladimira Gortana u Opatiji gdje policija upravo intervenirala prema prosvjednicima. Ponavljam za gledatelje koji su se tek uključili, mirni prosvjedi koje je jutros organizirala Ženska akcija Čekić pred opatijskom klinikom za oplodnju prerastao je poslijepodne u nasilni sukob između prosvjednika, kojih se okupilo nekoliko stotina, i snaga sigurnosti. Izvori nam javljaju da su prosvjednici kamenjem gađali kliniku i da je osamnaest plodnih muškaraca evakuirano iz zgrade. S nama je i jedna od organizatorica ovog prosvjeda. – Kadar se raširi i pokraj voditeljice se pojavi djevojka crvene kose, uspuhana kao da je upravo dotrčala, jedva je dolazila do daha. – Asia,prosvjedi su trebali biti mirni i organizirani, što se upravo dogodilo? – Žao mi je što je prosvjed ovako završio, ali morate znati da...

14.
Žao mi je. – Reče muškarac i podigne se, a vrata sobe se treskom otvore i kroz utrče tri specijalna policajca s električnim pištoljima. – Specijalna policija! Legnite na pod i raširite noge! Ovo je rutinski pretres u potrazi za plodnim muškarcima! Ako se u ovoj prostoriji nalazi plodni muškarac neka se odmah prijavi! – Nisam plodan. – Mirno kaže muškarac. – Što ste radili ovdje? –Pita policajka gledajući njegov mlohavi penis. – Radili smo jogu. Rekao sam vam da nisam plodan. – Na pod, gospodine. –
Muškarac legne, a policajka mu uz testise prisloni zelenu elektronsku injekciju. Pritisne okidač i muškarac jaukne. Policajka se digne i mirno gleda u spravu u ruci. Na ekranu se polako ispišu neki brojevi. – Nije plodan. – Pročita policajka. Policajci spuste svoje pištolje i iziđu iz sobe. Muškarac se polako pridigne pridržavajući se za testise i jaučući. Na tepisonu ostane crvena mrlja.

15.
– Nakon tisućljeća civilizacije muškarci su napokon platili cijenu grijeha patrijarhata. Društvo se promijenilo u jednom evolucijskom skoku i rodne su uloge sada redefinirane. Priroda je nametnula nova pravila, a gubitnici se moraju adaptirati na nove prilike. Stvari više nikad neće biti iste, muškarci to moraju razumjeti.– Djevojka pogleda u leću kamere, u oči svakoga tko ju je u tom trenutku gledao na televiziji. – Čekić zla sada udara na drugu stranu. –---
Malo sam se poigrao stilom pisanja, malo eksperimentirao s dijalozima, rupa ima, puno tema otvorenih - a na volju čitatelju da dopunjava i promišlja.
A sadržaj je, na žalost, tek minimalno fantastičan. Ftalati su točno takvi.
Kritike i komentare cijenim. Hvala!
Last edited by z_zadar on 27 Jan 2012, 00:51, edited 1 time in total.

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by ratchet » 03 Jul 2011, 20:56

Po meni nije problem u tome što ti je sadržaj minimalno fantastičan. Priča je SF, iako je tema možda i ofucana ( ne ftalati nego muška neplodnost ), mislim da je veći problem to što je sadržaj minimalno turistički.
A napisana je dobro, pa kome se stil sviđa, sviđa. Uostalom, s obzirom da si dobitnik Sfere, pisati znaš što se vidi i iz ove priče.
Meni se čini da su se pisci ove godine potrudili za FFK, Opatija je ljudima bila mamac, siguran sam da će zbirka biti dobra. Ni moja priča nije prošla, što me nije iznenadilo jer sam je nažvrljao doslovno zadnji čas, više sam se iznenadio što nema Samsunga i Uglib.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2703
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by Xaotix » 03 Jul 2011, 23:25

U ovako posloženoj priči, turizam je tek usputni element, a cijela stvar liči na info dump o ftalatima.
Meni se baš to infodumpiranje čini slabom točkom priče.

Drugom problematičnom točakom mi se čini poistovjećivanje plodnosti i potencije. Dileri viagrom bi bili u raju... :lol:
Randomness is strong with this one!

User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by z_zadar » 04 Jul 2011, 08:50

Hvala na komentarima, to se traži!!!

Tematski možda jest ofucana, ali ako uzmemo u obzir da je vjerojatnija budućnost od nekih drugih scenarija, onda sigurno zavrjeđuje i više različitih obrada.

"info dump o ftalatima" - da, da i da. Slažem se u potpunosti. Puno sam ih proučavao i ostao fasciniran njima i bio željan prenijeti tu informaciju. Sex turizam i Istra su tek ukras oko scena montaže programa s tv-a.
Također tu je i taj manje uobičajen razvoj priče u kojem se do pred kraj posve odustaje od nekih likova da bi se rakurs proširio na društvo i događanja izvan hotela, da bi se na kraju skroz razbila priča, a u glavi čitatelja ostala samo spoznaja o ftalatima.
Svjesno sam ušao u takav eksperiment da bi finalno proizveo čistu propagandnu priču.

"poistovjećivanje plodnosti i potencije" - da. Iako ftalati jesu točno takvi, u konteksu priče je to ispala ista stvar, slažem se. Trebalo se bolje snaći u sceni seksa. :)


Još jednom hvala na komentarima i kritikama, nema bolje stvari koje autor može dobiti.
I hvala na trudu čitanja - drugi put će biti bolje.

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3860
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by Izitpajn » 04 Jul 2011, 12:24

Glavni problem ovdje je što nema likova, nego su svi samo statisti čija je svrha iznijeti glavnu priču, onu o nepolodnosti. Što ne bi bio problem da ta priča nije već nekoliko puta ispričana u drugim pričama (i filmovima). I, da, cijeli infodump o ftalatima, uključujući i ono s mačkama i aligatorima, treba svesti na dvije rečenice. Doslovno dvije rečenice. Ako misliš da onda ne bi gotovo ništa ostalo od priče, onda znači da shvaćaš problem.

User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by z_zadar » 04 Jul 2011, 13:03

Slažem se, slažem se. Doduše, većinu stvari koje iznosiš kao nedostatak - sam si postavio za cilj kad sam krenuo pisati priču, zato sam se nadao da će proći kao eksperimentalnija (da ne kažem edukativna) priča, ne kao klasična romansa. No prihvaćam da nije ispalo sretno. Idući put držim noge na zemlji.

Tnx na kritici.
Pomaže kad me :dum:

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3860
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by Izitpajn » 04 Jul 2011, 14:58

Uh... "Edukativne" priče ne treba davati ljudima koji su makar do gležnja ugazili u književnost. Mene, na primjer, zanima znanost i da sam priočitao ovo o ftalatima negdje drugdje, vjerojatno bi mi bilo zanimljivo. Ali u priči to nema što tražiti - pa da je ne znam kako eksperimentalna - i kad vidim takav infodump autoru poželim odvaliti šamarčinu i šutnuti ga da na benzinskoj pere šoferšajbe. Ne to pisati. Eksperimentiraj s nečim za što se nije već prije 80-90 godina eksperimentom zaključilo da je promašeno.

I dodatni minus: infodump može biti opravdan ako iznosiš neku SF postavku koju si izmislio i koja nikome nije poznata, a potrebna je za shvaćanje priče. Međutim, iznositi nešto što je već poznato i može se naći na Wikipediji je dvostruki zločin.

User avatar
z_zadar
Ewok
Posts: 15
Joined: 10 May 2011, 13:27
Location: zadar
Contact:

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by z_zadar » 04 Jul 2011, 15:07

Izitpajn wrote:odvaliti šamarčinu i šutnuti ga da na benzinskoj pere šoferšajbe.
:zubo: lajk.

Da, poznajem pravila dobre književne prakse, al neki vrag me sili uvijek da pametujem. Ok, sve ovo skupa mi je fina škola. Zadovoljan.

User avatar
mcn
Forumaš mcn
Posts: 315
Joined: 02 Feb 2004, 13:03

Re: PRIČA: Malleus, Želimir Periš

Unread post by mcn » 16 Jul 2011, 01:54

>Glavni problem ovdje je što nema likova, nego su svi samo statisti čija je svrha iznijeti glavnu priču,

To.

U teoriji, priča je bolje napisana od one druge, ali je sve to bolje pisanje totalno nesvrhovito jer priče nema. Sve je natuknuto, ni za koga nas nije briga, cijeli kolaž ne daje čitanjem cjelovitu sliku već samo dojam da je slika rastrgana na komadiće kako bi se čitatelj mučio.

(mcn)

Post Reply