Poduzetnički pothvat

Priče (nevezane za Literarnu radionicu), pjesme, crteži i ostale kreacije forumaša

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
Makovnjacha
Puppeteer
Posts: 122
Joined: 30 Dec 2008, 18:14
Location: oko Zagreba

Poduzetnički pothvat

Unread post by Makovnjacha » 04 Jan 2009, 23:57

Prva priča koju sam ikad napisala, a pišem svega mjesec i pol dana :D Svaka kritika, pozitivna ili negativa, je dobrodošla.


Poduzetnički pothvat

Bila je godina 3013.
Tog maglovitog jutra Štef je, još vidno mamuran, izašao iz svoje kuće u malom zagorskom selu Pripizdina. Vidljivo ljut zbog hladnoće, par puta je izgovorio nešto što bi moglo ličiti na psovke:

- Jebal ti Bog mater! Kak je denes vani zima!- bjesnio je u magli.
- Dobre jutre, sused!- pozdravio ga je prvi susjed koji je baš tada prolazio pored njegove kuće.
- Koj peš na plac?- pitao je susjed Štefa.
- Juter, sused! Pak normalne da pem na plac denes. Em koj ti ne znaš da je denes puni mesec? Jedini dan za iti na plac.-
- Joj, em ti ja te se znam. Eh sused, težek je život. Vidime se v birtiji poslje na jene rakije?-
- Normalne sused, normalne.- odvrati Štef.

Susjed je otišao, a Štef je uz gunđanje skinuo deku sa svojeg broda. Otvorio je kupolu s namjerom da krene dok je vrijeme još povoljno. Tada se sjeti, okrene prema kući i zadere:

- Bara, e si mi spravila gablec?! I krnister vina?!-

Na to Bara sva ljuta izlazi iz kuće i nosi gablec i karnister bijelog vina.

- E si mi zela onega dobrega vina? Zadnji put si mi spakovala vražji susedov kiseliš, vrag te stvoril!-
- Jesem, jesem. No Štef, daj se smiri, nemreš vozit tak srdit. Buš se zabušil v koji asterojid.-
- Joj, Bara, jebal te vrag, koj ti znaš kaj su to asterojiti. Si igdar vidla koji? Nisi! E onda muči!-
- Štefek dragi na ti taj gablec i vine i pazi kak voziš i molim te ko Boga naj piti dok voziš.-
- Muči Bara!- odgovori Štef i zatvori kupolu broda.-

Jednim okretom ključa mašina u brodu je zabrujala i letjelica je poletjela prema nebu.

Štef je bio vrsni trgovac, ali zbog recesije mu je biznis išao sve lošije. Prodavao je sve što se prodati moglo, ali je kupaca bilo sve manje.
Njegov unuk iz grada je jednom došao u posjetu i predložio mu da promjeni strategiju. Štef nije znao o čemu ovaj trabunja, ali nije htio ispasti glup pa se pravio da sve zna. Čim je unuk otišao, na Internetu je pronašao predavanja neke profesorice s Ekonomskog fakulteta. Nakon pomnog čitanja zaključio je da mora pronaći nova tržišta.

Razmišljao je o svojoj novoj strategiji i tog jutra, dok je svojom letjelicom jednosjedom probijao Zemljinu atmosferu.
- Najti nove kupce…svi živi trabunjaju o tome…ko da je to tak lehke. Ovi vražji supermarketi su niknuli na vsakomu naseljivomu planetu h krugu pet svjetlosnih godin.– razmišljao je Štef o situaciji na tržištu.
- Evo ga na, još jeden dućan na Marsu!- komentirao je na glas kada je prolazio pored ogromne reklame za najnoviji M Market na Marsu.- 90% udjela na tržištu v tri kvadranta, jebal im vrag mater da im jebal.-

Pijuckao je vino iz krnistera i vozio prema uobičajenoj trgovačkoj ruti: od Marsa preko Plutona i novog planeta Griku u sazviježđu Orion, pa sve do planeta Pyrido u C kvadrantu. To je bila zadnja postaja- zadnji istraženi i naseljeni planet prije početka D kvadranta. Uz svaki gutljaj vina sve mu se više činilo da je pojam internacionalizacije tržišta, kakvog su znali njegov pradjed i prapradjed, izgubio svoj prvotni smisao. Išao je tako od planeta do planeta ali bez uspjeha.

Pored planeta Pyrido ponestalo mu vina, pa je otišao u jedan od supermarketa po zalihu. Dok je stajao u redu za blagajnu s krnistrom od 5 litara u ruci, pogled mu zapne na naslovu reizdanja knjige nekog davno umrlog profesora Zoltana. Naslov knjige glasi: «Ni Bog ti neće pomoći ako si sam ne pomogneš prije toga!» Uzeo je knjigu u ruku i pogledao prvo sliku:

- Uh, Bogte, koji odvratni čovek. Taj ziher nije nigdar ševil.- nakon toga je pogledao godinu prvog izdanja: 2008. godina.
- Ma te je stare ke Bibilija! Kaj bum si s tim pomogel.- pomisli i baci knjigu nazad na policu.

Vratio se s vinom u letjelicu i krenuo prema Zemlji. Vozeći i pijući u isto vrijeme, vrtio je stalno svoju muku i onaj prokleti naslov knjige u glavi. Sinulo mu je da bi mogao pronaći nove kupce u D kvadrantu.

- Samo što tamo još nikad nitko nije bio.- pomisli.

Da li od vina ili jada ili od svega pomalo, počela mu se ta ideja sve više sviđati.

- Ovak i onak nemam kaj zgubit.- pomisli.

Tad se sjetio svoje ljubljene žene Barbare od milja zvane Bara. Sjetio se njenog velikog trbuha i sisa koje su visjele do koljena. Sjetio se njenog mirisa po svinjcu i zadaha od vina, te uvijek rumenih obraza. Čak se sjetio i njenih crnih brčića iznad gornje usne. Zatim se sjetio zadnji put kad su vodili ljubav. Ali se jebeno nije mogao sjetiti koje je to godine bilo! A onda se sjetio njihovog zadnjeg razgovora i zaključio:

- Bome, nemam kaj zgubit!- i okrenuo letjelicu nazad i punim gasom krenuo prema D kvadrantu.

Vozio se tako dosta dugo punim gasom naprijed, ali nigdje žive duše. Pomislio je kako su one priče o strahotama u D kvadrantu čista glupost. Popio si je još malo vina.
Nakon pola sata vožnje ugledao je malenu svjetlost daleko ispred. Otpio je opet gutljaj vina i stisnuo gas jače maštajući o dobroj prodaji. Svjetlost mu se sve više približavala. Nakon deset minuta vožnje došao je dovoljno blizu da vidi o čemu se radi. Prema njemu se sporo kretao veliki oktaedar, jedno deset puta veći od njegovog jednosjeda. Bio je crn i sa svake strane je imao hrpu prozora koji su davali tamnoplavi odsjaj.

- He, he, bilo bu penez!- pomisli zadovoljno trljajući ruke.

Pun entuzijazma poslao je pozdravnu poruku na pripitoj kajkavštini. Odjednom se oktaedar počeo približavati i poslao je čudnu tamnoplavu zraku u smjeru Štefa. Štef se prvo skoro usrao od straha i počeo u sebi psovati svoj mozak, sreću, državu, glupu ženu i ovo vino što su ga natjerali da sad tu pogine. Ali je tada primijetio, da su ga htjeli ubiti da ne bi bio više živ, pa zaključi da žele sklopiti posao s njim i pošalje im još jednu poruku. Odgovor je došao brzo:

- Welcome to the Octane space, we are Octanes. Please, lower your shields (if you have one) and prepare for the assimilation process. Thank you for the cooperation.-

Štef je gledao u čudu i preklinjao dan kada je za izborni predmet u školi uzeo njemački jezik. Poslao im je još jednu poruku koja je bila sastavljena od niza upitnika.

Tada je zastavnik na oktaedaru primio poruku punu upitnika i obratio se nadležnome telepatski:

- 126897, ovaj ili je glup ili pijan ili oboje.- reče.
- 001568 kako to misliš?- odvrati ovaj.
- Pa na našu poruku o asimilaciji on nama pošalje upitnike!-

126897 je došao do konzole, pogledao informacije i okrenuo se prema 001568:

- Jeb'o te Isus glupi u tri svemirske galaksije, koliko ti puta moram reći da uključiš program za prevođenje!?! Zar ne vidiš da onaj tupan u jednosjedu ne zna engleski? Je l' je tebi možda ikad palo na pamet da ne znaju svi Zemljani engleski?!- telepatski se izderao 126897 tako da su ga svi pripadnici Oktana mogli čuti. Tada je pomislio da bi to bolje zvučalo kada bi se zaista derao.

001568 je tada uključio program za prevođenje i ponovno poslao onu poruku.

Za to vrijeme Štef je nestrpljivo čekao odgovor. Pip- Imaš poruku!– čuo se glas u letjelici. Štef je brzo stisnuo onaj mali gumb na kojem je strelica udesno (nikad nije naučio da se to zove «play») i preslušao poruku:

- Dobro došli u Oktan svemir, mi smo Oktanci. Molimo spustite štitove (ako ih imate) i pripremite se za proces asimilacije. Zahvaljujemo na suradnji.- glasila je poruka.
- Koj?- odvrati Štef i onda se sjeti da to nije sinkrona komunikacija.

Opet im Štef pošalje poruku punu upitnika. Na to je 126897 pobjesnio. Naredio je da mu pošalju glasovnu definiciju asimilacije na kajkavskom. Štef je ubrzo dobio odgovor:

- Asimilacija je proces v kojemu jena društvena skupina (h ovomu slučaju ti), v kontaktu z drugom skupinom (h ovomu slučaju mi) gubi sebe i nestaje h drugoj skupini. Čestitamo, postal buš Oktanac!- glasila je poruka.

U tom trenu je oktaedar uključio svoju zraku i počeo vući Štefovu letjelicu u svoj hangar. Štef je još bio u šoku od poruke.

U hangaru je Štef dobio pristojan doček. 126897 ga je pozdravio na kajkavskom i izrazio radost što će Štef postati dio zajednice. Štef je samo zabezeknuto gledao u njih. U ruci je još čvrsto držao svoj, sad već napola prazan, krnister. 126897 ga je zamolio da priđe i podvrgne se postupku asimilacije. Štef se sjetio definicije i glasno uzviknuo:

- Ja ne morem biti Oktanac! Ljen sem ke guzica! Još k tomu sem tak moker znutra da mi buju svi željezni djelovi pohrđaveli!-

Počeo je hodati unatrag. Na to je 126897, zajedno s 001568 i 012564, krenuo prema njemu. Štef, koji je bio pijan kao guzica, popiknuo se i u trenutku kada su ga ovi namjeravali ščepati, prolio je onaj zagorski kiseliš po njima. Oni su pod utjecajem kiseline iz vina stali isti tren. Hrđa se počela širiti i nagrizati im prvo metalne dijelove a zatim i nanorobote u mozgu. 126897, koji je posjedovao u svojoj memoriji kod za samouništenje, pod utjecajem kiseline ga je poslao telepatski svim pripadnicima Oktana. Istog trena su mu sunarodnjaci počeli padati mrtvi diljem D kvadranta i šire.

Štef se pridigao i poslao dasku, preko koje je pao, u tri krasne pičke materine. Kad mu se vid malo izoštrio primijetio je da su svi mrtvi. Nije htio gubiti vrijeme, pa je brzo natrpao u svoju letjelicu nešto Oktanske tehnologije i zadovoljan krenuo kući. Znao je da će to moći prodati za veliku lovu.

Kada se vratio na Zemlju kupio je veći brod i ponovno otišao u D kvadrant, unajmio neke pomoćnike da mu pomognu skupiti svu Oktansku tehnologiju i dao izgraditi svemirsku postaju kako bi otvorio podružnice svojeg velikog biznisa. Bari je dao, u zamjenu za slobodu, jedan Oktanski oktaedar.

Potražnja za njegovom robom je rasla sve više i iako je nehotice pobio sve potencijalne kupce u D kvadrantu, uspio je naći nova tržišta za svoju robu. I naravno, zaboravio se naći na rakiji sa susjedom.

User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by uglib » 05 Jan 2009, 02:37

Ehehej Makovnjača :cheers:

Pošto sam kajkavka, a volim i makovnjaču, u startu sam kupljena.

Za prvu priču, ovo je poprilično solidno i vjerujem da bi se to dalo dotjerati. Ima nekih čoškastih dijelova
Makovnjacha wrote:Tog maglovitog jutra Štef je, još vidno mamuran, izašao iz svoje kuće u malom zagorskom selu Pripizdina. Vidljivo ljut zbog hladnoće, par puta je izgovorio nešto što bi moglo ličiti na psovke:
Vidno i vidljivo u dvije uzastopne rečenice :scratch:
Zašto "nešto kao psovke"? Iz daljnjeg je vidljivo da su to psovke, a ne nešto kao.

Ne trebaš ni naglasiti da je susjed otišao, rekli su si vidimo se, jasno je da nije ostao stajati kraj plota.

Eh, sad, tvoji Bara i Štef kao da su zbilja iz pripizdine od prije pola stoljeća, a ono godina 3000 i neka, pogotovo Bara. Malo mi je bedasto da oni u 4 tisućljeću žive kao što su živjeli naši stari, ali umjesto biciklina imaju u dvorišću parkiran svemirski brod.

Btw. je li Pripizdina negdje u okolici Oroslavja ili Stubaka?
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by niniane » 05 Jan 2009, 11:06

Meni se priča sviđa - duhovita je, zabavna, štosna. Za prvu priču vrlo dobro :cheers: Međutim, moram se složiti s uglib - Štef i Bara kao da su zapeli u najmanju ruku u sadašnjosti, a nekako mi se čini da je 3000. i neka godina ipak malo predaleko da bi ostali baš tako isti. Bolje bi funkcioniralo da je, npr., 2050. g.

Još mi je nešto upalo u oko:
Sinulo mu je da bi mogao pronaći nove kupce u D kvadrantu.

- Samo što tamo još nikad nitko nije bio.- pomisli.
Vozio se tako dosta dugo punim gasom naprijed, ali nigdje žive duše. Pomislio je kako su one priče o strahotama u D kvadrantu čista glupost.
Te priče o strahotama u D-kvadrantu ljudi pričaju na temelju čega?... Ako tamo još nitko nije bio.

Ali najveći problem koji imam s ovom pričom jest to što mi neki elementi prejako vuku na Star Trek, posebno Voyager. Oktanci imaju metalne dijelove, telepatiju, brojeve umjesto imena, brodove oktaedre i nastoje asimilirati sve živo; D kvadrant vuče na Delta kvadrant, i još k tome tamo nitko nije bio... Nije dovoljno promijeniti nazive i umjesto kocki staviti oktaedre da bi ti elementi priče bili originalni. Ne znam jesi li to napravila namjerno ili slučajno (često se desi da se autorima u priče potkradu neki dobro poznati elementi, a da nisu toga ni svjesni), ali u svakom slučaju, bilo bi zgodno da pokušaš priču prepraviti tako da ti elementi više ne podsjećaju na ST.
... characters, personalities, stories and larps...

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by ratchet » 05 Jan 2009, 13:47

Ovo je zbilja Star Trek priča. I to za djecu. Prije 30 godina još nekako ali sad je jedino opravdanje autoru da je to ipak prva.
Prvo i osnovno, jezik se razvija. Ljudi se razvijaju. U svemir, pogotovo neistražen, ne lete budale. Ili barem ne bi trebale. I još k tome on u svom jednosjedu stiže prvi tamo gdje po tebi ljudska noga stupila nije. Iako oni tamo znaju ljudske jezike. Rasplet je korišten X puta u zadnjih, valjda 80 godina, ako ne i više. Ma ne da mi se niti nabrajati dalje. Zaboravi ovu i piši dalje.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Makovnjacha
Puppeteer
Posts: 122
Joined: 30 Dec 2008, 18:14
Location: oko Zagreba

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by Makovnjacha » 05 Jan 2009, 14:24

Prvo bih vam htjela zahvaliti na komentarima. E sad, idem po redu:

@uglib: he,he- i ja volim makovnjachu (s groždicama osobito) :) Selo je izmišljeno, iako sam ja isto zagorka, a kajkavski je iz tog dijela, iako malo više prema Zaboku i Mariji Bistrici, ali si pogodila :D

Ovi čoškasti dijelovi su se pojavili kao posljedica kraćenja- htjela sam ju zgurat u 9000 znakova, al nejde, pa sam odustala (ne treba pretjerivati). A to kaj su iz pripizdine je namjerno tak- htjela sam na ironičan način prikazati svoje uvjerenje da se ljudi neće baš promjenit, čak niti u budućnosti.

"Ne trebaš ni naglasiti da je susjed otišao, rekli su si vidimo se, jasno je da nije ostao stajati kraj plota." - to je mnogo jasnije u neskraćenoj verziji, jer sam izrezala pola dijaloga (sad vidim da sam sjeb*** stvar) :(

@niniane: vuče na star trek i to namjerno: mala parodija na star trek :D Htjela sam se malo našaliti s tim, pa sam zato to tak napisala.

@ratchet: "U svemir, pogotovo neistražen, ne lete budale. Ili barem ne bi trebale." - u tome je i kvaka. Mislim da će u budućnosti u svemir letjeti više budala nego pametnih ljudi :zubo:

"Zaboravi ovu i piši dalje." - zaboravit neću jer mi je prva, a pisati dalje, to svakako :cheers:

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by niniane » 05 Jan 2009, 15:11

Makovnjacha wrote:"Zaboravi ovu i piši dalje." - zaboravit neću jer mi je prva, a pisati dalje, to svakako :cheers:
Prva se nikad ne zaboravlja :D
Samo ti piši.
... characters, personalities, stories and larps...

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2701
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by Xaotix » 05 Jan 2009, 15:33

Da ne ponavljam što su već rekli i ostali i ti sama, evo mojih par opaski.
Priča je dobro napisana i zabavna, ali pomalo dječja zbog parodiranja. Pogotovo onaj dio o skakutanju po cijelom svemiru, i supermarketima po Marsu. U ozbiljnoj priči to nikako ne bi sjelo jer cijelu planetu svodiš na ulicu, a cijeli sustav na jedan grad. U ovoj formi tako nešto prolazi.

Što se jezika tiče, istina je da se on razvija. Iako, ne vidim razlog zašto kajkavski ne bi napredovao i širio se ga je popularizirala Zadruga, koja je stekla planetarnu slavu svojim albumima nakon 2009. :lol:
Štef i Bara u svemiru bez znanja engleskog isto nisu problem. Ionako se sve prevodi i lokalizira, pa zašto onda ne bi i upravljanje svemirskim brodovima? To je suprotan pristup onome da se svi jezici na kraju spoje u miks englesko-kineskog, ali može držati vodu (i prevodioci trebaju živjet od nečeg).

Star Trek reference upadaju tek pred kraj i to nabacane lopatom, ali su nepotrebne. Čini mi se da bi priča bila puno bolja da ih izbaciš. "Hive mind" rasa ili Kolektiv je jedan od klasičnih prikaza vanzemaljske rase u SF-u pa korištenje tog elementa nije kopiranje Treka. Samo promijeni klasične elemente koji vuku na Borga i već imaš svoju rasu.
Primjer:Onaj dio sa porukom o asimilaciji mi je izvrstan, pogotovo konačan prijevod na kajkavski, ali rečenica previše vuče na Borga. Pokušaj naći nešto po čemu su Oktanci originalni i igraj na tu kartu. Ljudi će ti možda i dalje prigovarati da kopiraš Borga i Trek, ali ćeš imati nešto svoje i originalno čime još bolje možeš parodirati Star Trek, jer se neće očekivati istovjetnost kao sada.

Što se kraja tiče, čini mi se da si ga napisala samo da što prije završiš priču i ostaneš u nekom limitu kartica. Zalijevanje oktanaca kiselišem ima komičan efekt, ali kad rezultira istrebljenjem oktanaca nit je smiješno niti ima smisla, čak i za parodiju. Dopusti si koji paragraf više, i pusti ih da asimiliraju Štefa. Zamisli kakve bi posljedice za kolektiv tek to imalo? Čini mi se da bi u toj priči imala puno više materijala i za Zagorce i za ST parodiju.

Par savjeta zakraćenje priča, jer sispomenula da si se mučila s tim:
- Ako izbacuješ nešto, potraži suvišne dijelove. Cijeli opis kupnje 5litarske demižonke u supermarketu je suvišan.
- Postoji detalj koji se zove "Writers darling". Ako postoji nešto što ti se strašno sviđa u priči, i imaš osjećaj da ga apsolutno moraš ubaciti, obično je riječ o višku bez kojeg priča bolje funkcionira.

Eh da, ima jedna stvar koju ću ponoviti iako su je i ostali rekli...
Samo ti piši dalje!
Randomness is strong with this one!

MadDog
Ancient
Posts: 646
Joined: 21 Nov 2003, 10:14
Location: S onu stranu komandnog prompta
Contact:

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by MadDog » 05 Jan 2009, 20:39

Svaka čast, moja prva priča je izgledala očajno, ma sve moje priče izgledaju očajno, zato ih nite ne objavljujem...

Znaš kaj me posebno smeta vu celi ti tvoji povesti? Kajkavski.
Nekak mi se čini da je zišel negdi po sredini. Nit' je je, nit' je ne.
Razmem da ti tak čuješ kak okoli tebe govoriju, ali to ni i nemre biti pravi kajkavski.
Ili ja morti nesem bil čudaj cajti okolo pa ne znam kak se govori.
Teško je opče nekaj na kajkavskom napisati jer nas nigdo neje navčil kak se pravzaprav kajkavski piše.
Mi taj jezik znamo tak, napamet, sami smo se ga navčili, govoriti, pisati bog i bormeš ne.
Zato, brez zamere, tvoj kajkavski malo vleče na pokojnoga Kerstnera i pokojnoga Bahuna, na Mejaše i Gruntovčane, na Sagnera (ni vrag da je i on pokojni)

Dosta kajkavskog, malo sam premalo pismen u "domačoj reči" da bih sve napisao onako kako bi trebalo.
Bez da si napomenula da je 3013. godina, sve do trenutka micanja cerade sa broda čekali bi u neizvjesnosti što ova priča hoće. Ovako je od početka sumnjivo, negdje je očito prikriven element budućnosti.

Malo mi je stereotipno: Štef i Bara... zašto ne Ivek i Mara, Dragec i Klara, Marijan i Štefa, ima još stereotipnih imena za zagorski bračni par iz 31. stoljeća.

Ma, kaj, piši dalje, ne daj da te kritike obeshrabre...
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by Milena » 05 Jan 2009, 22:32

MadDog wrote: Teško je opče nekaj na kajkavskom napisati jer nas nigdo neje navčil kak se pravzaprav kajkavski piše.
Teške pisati je, ker ni, kak ti veliš, nigdo v kajkafskome prafzapraf vučen, a još je težje ker je tih kajkafskih tak puno, i ni jen ni kakti drugi. Ampak baš je to zač je i lažje na dijalektu pisati: i stari Krleža se izmazal i zmislil kaj je trebal... pak tak i drugi isto moreju.
A još gda se zeme v obzir trisprvo stoletje... gdo ve na kaj bude do tada kajkafski, ili neki drugi jezik zišel?

Nisam izdržala. :angel:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

MadDog
Ancient
Posts: 646
Joined: 21 Nov 2003, 10:14
Location: S onu stranu komandnog prompta
Contact:

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by MadDog » 05 Jan 2009, 22:51

Milena wrote: Teške pisati je, ker ni, kak ti veliš, nigdo v kajkafskome prafzapraf vučen, a još je težje ker je tih kajkafskih tak puno, i ni jen ni kakti drugi. Ampak baš je to zač je i lažje na dijalektu pisati: i stari Krleža se izmazal i zmislil kaj je trebal... pak tak i drugi isto moreju.
A još gda se zeme v obzir trisprvo stoletje... gdo ve na kaj bude do tada kajkafski, ili neki drugi jezik zišel?

Nisam izdržala. :angel:
Em ti nišče ne zameri, kajti kajakvci su tak i tak z malom maturom na sveta došli, pak jim je unda lefko zmešati sega vraga i kajkaj i zapisati to kaj pripovedaju tak kak samo oni to znaju. No kaj pak se staroga Frica dotikavle, te je vrag ze semi maščami premazan, ali mu niti to neje pomoglo kaj bi se od smrtnoga časa zmeknul.

Nego: si ti morti z Delnica? :zubo:

Kajkavski ima rečeničnu konstrukciju sličnu njemačkoj, sa glagolom na kraju...

OT... sry
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by ratchet » 05 Jan 2009, 22:59

Nisan vas ništa razumija, a i umorija san se čitajući.

Uzgred, ono zaboravi je bilo malo nespretno sročeno. Mislio sam više kao, ne trudi se dalje oko ove već piši sljedeće.
Priča je čitka, i gramatički dobra, i to je za prvijenac bitna stvar. Pogotovo kad se sjetim nekih priča.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

MadDog
Ancient
Posts: 646
Joined: 21 Nov 2003, 10:14
Location: S onu stranu komandnog prompta
Contact:

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by MadDog » 05 Jan 2009, 23:14

ratchet wrote:Nisan vas ništa razumija, a i umorija san se čitajući.
Ajme gospe moja kako baš vi nikad ništa ne razumite? Oli van je nešto sa mozgon falše? :D
"Zapravo najbolji dokaz da postoji inteligentni život u svemiru je da ga mi još nismo pronašli" by Nessa
Hic blog hic salta

User avatar
Makovnjacha
Puppeteer
Posts: 122
Joined: 30 Dec 2008, 18:14
Location: oko Zagreba

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by Makovnjacha » 06 Jan 2009, 12:59

Hvala svima na komentarima. Potrudit ću se izmjenit priču da bude više originalnija.

Kaj se kajkavskog tiče, ja sam pisala onak kak se kod mene doma komunicira :D jer ne pričaju svi istom kajkavštinom- razlikuje se od područja do područja. Evo, npr. di sam ja odrasla i tamo gdje mi žive baka i deda ne koristi se riječ ampak , to je karakteristično za područje bliže Sloveniji i tamo Pregradu, sve do onih ludih Bednjanaca kaj ih niš ne kužiš.

A Štef i Bara su zapravo pravi likovi koje poznajem :zubo: Doduše s fizičkim opisom sam malo pretjerala, ali tu su negdje.

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Poduzetnički pothvat

Unread post by ratchet » 06 Jan 2009, 20:23

MadDog wrote: Ajme gospe moja kako baš vi nikad ništa ne razumite? Oli van je nešto sa mozgon falše? :D
A? :scratch:
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

Post Reply