LR 30: Bubba Zanetti

Sudjelujete u literarnoj radionici pisanjem, čitanjem i komentiranjem priča

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2706
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Xaotix » 11 Dec 2010, 16:04

SLIJEPI MIŠ

Imao je crni povez zavezan preko očiju koji je ionako više predstavljao nekakav bizarni modni detalj jer je prostorija u kojoj se nalazio bila potpuno mračna. Krenuo je polako naprijed i već nakon par koraka došao do zida. Zid je bio hladan i gladak, a vjerojatno i bijel. Bar su tako pretpostavljale njegove ruke kojima je ispitivao površinu zida. Njegov je um grozničavo pokušavao dokučiti svrhu ove igre u koju su ga ubacili. Zadnje čega se sjećao bio je dubok muški glas koji mu rekao da ni pod kojim uvjetima ne skida povez, a prije toga bio je u sobi zavaljen u naslonjač i gledao televiziju. Onda je zaspao. Valjda.
Iznenada mu je uši proparalo glasno mijaukanje točno iza njegovih leđa koje ga je natjeralo da se naglo okrene. „Jebemu, kud baš iza leđa, zašto ne slijeva ili zdesna?“- pomisli. Krenuo je u smjeru zvuka koji je se sada već raspršio prostorijom i nestao. „Mic, mic!“-viknu u blesavom pokušaju da uspostavi nekakvu komunikaciju sa društvom u prostoriji. No odgovora nije bilo.
Krenuo je ponovo naprijed. Trebalo je utvrditi veličinu prostorije, pa je stoga polako odšetao do suprotnog zida. Hodao je uza zid dok nije tako napravio otprilike 2 kruga. Zaključio je na kraju da se radi o pravokutnoj prostoriji 8 sa 8 metara, a prva asocijacija koja mu je pala na pamet glede njene veličine, bila je Šah. „Hm, nadam se da nisam pijun u ovoj igri ako se već radi o šahu.“ – pomisli. Ostala mu je još jedino utvrditi visinu prostorije, no trenutno mu se to učinilo irelevantnim podatkom, a i nije mu padala na pamet nikakva jednostavna metoda da to napravi na brzinu. Penjati se nije mogao po glatkom zidu, a urlanje i čupanje zaključaka na osnovu širenja zvuka je odlučio preskočiti.
Svoje je misli opet usmjerio prema svom sustanaru. Što mačak radi u partiji šaha, ako se naravno uopće radilo o šahu? Spustio se polako u klečeći položaj i pljeskanjem i mijaukanjem desetak sekundi neuspješno pokušavao dozvati bilo kakav odgovor. „Gdje li je taj prokleti mačak? Kladim se da je crn. A možda je i crven sa plavim prugama.“ – strujalo mu je kroz sve zbrkanije misli. Situacija mu se nije svidjela već na samom početku, a sada mu se sve više u glavu uvlačila misao kako ovo neće dobro završiti.
Osjećao je prisustvo nekoga ili nečega i nije se mogao oteti dojmu da to nešto nije prijateljski raspoloženo prema njemu. Strah je ušao u njega. Strah se nalazio sa njime u prostoriji. „Hej! Prekinite s ovim! Pustite me van!“ – viknu u užasu.
Panika je ušla u njega. Strah ga je vrebao.
Začuo je režanje ravno ispred sebe.
Naglo je skinuo crni povez sa svoje glave, a zatim osjetio kako mu tama trga tijelo.
Randomness is strong with this one!

User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
Posts: 3860
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik
Contact:

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Izitpajn » 11 Dec 2010, 22:39

?

:?

User avatar
Milena
The Q
Posts: 1316
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo
Contact:

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Milena » 11 Dec 2010, 23:09

Unf... malo previše predvidljivo. Plus što zapravo i nema drugog lika u priči.
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)

User avatar
Samuel
Jedi Master
Posts: 275
Joined: 19 Dec 2009, 19:43

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Samuel » 12 Dec 2010, 09:50

Dobro jutro. Da počnemo oko predstavljanja detalja, mi znamo onoliko koliko zna glavni lik. Nije bitno je li prostorija u mraku ili ne, je li zid bijel ili roz kao Cadillac, bezimeni lik nosi povez koji ne smije skinuti a ta je činjenica koja govori dovoljno. Bilo koji čovjek u toj situaciji bi "ih" sve poslao u mater, strgnuo bi povez i počeo se derati koji se k... događa, šta si oni misle da njega imaju što ...? Ali on to ne čini, čak ni kad čuje micu macu koju, ponovno bez razloga, želi maziti. Ipak postoji drugi lik, no nestaje istog trena. Što ona predstavlja? Društvenu osamljenost? :) Drugo, veličina prostorije predstavlja činjenicu, no kad je bezimeni lik postao svjestan da je u prostoriji? Tko bi hodao naokolo slijep a ne zna je li u zatvoru ili na balkonu bez ograde? Slijepi miš... Tri slijepa miša? http://www.rhymes.org.uk/three_blind_mice.htm Da se bar radilo mišu u labirintu (koji nije slijep) i mački koja mijauče za njegovim tragovima lakše bih progutao priču. Ostajem zbunjen. Pretpostavljam da postoji i dublje značenje koje ostaje skriveno, ali volio bih znati.
Tko ima dovoljno vremena da sve napravi ispravno...?

User avatar
suaco
Puppeteer
Posts: 141
Joined: 09 Jun 2009, 09:42
Location: Rijeka
Contact:

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by suaco » 12 Dec 2010, 10:25

nekoliko detalja koje lik ne moze znati ako ima povez - da je soba mracna ili da je zid bijel. ali ostalo sve mi ima smisla, i da se zeli sprijateljiti s mackom i da pokusava ispipati kakva je soba. drugi lik bi eventualno mogla biti macka ili to nesto sto ga je vec napalo, ali tesko da vidimo njihov odnos, tako da uvjeti radionice...

@samuel
istina, da bi vecina ljudi skinula povez. ali mozda mu je nekakav tracak instinkta rekao da poslusa glas ili strah ili mozda znatizelja. a naslov je mene vise podsjetio na igru koju smo igrali kao klinci nego na druge price :P

meni je i ovo okej prica, iako joj skodi ogranicenje - malo, mozda samo malo razrade i emocionalnog stanja lika bi mi i bolje sjelo. ali zanimalo me sto ce biti s likom na kraju a to mi uvijek daje mentalni plusic u glavi :)
Živjeli su sretno do kraja života. Sunce je sjalo i bjeloglavi supovi su izjeli krepanog zmaja. (thePilgrim)

User avatar
Samuel
Jedi Master
Posts: 275
Joined: 19 Dec 2009, 19:43

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Samuel » 12 Dec 2010, 11:31

[quote="suaco"meni je i ovo okej prica, iako joj skodi ogranicenje - malo, mozda samo malo razrade i emocionalnog stanja lika bi mi i bolje sjelo. ali zanimalo me sto ce biti s likom na kraju a to mi uvijek daje mentalni plusic u glavi :)[/quote]

Pogine. Ili poludi. They always do. Slažem se sa suaco glede ovog.
Tko ima dovoljno vremena da sve napravi ispravno...?

User avatar
Belzebubbles
Ancient
Posts: 840
Joined: 16 Feb 2007, 00:52
Location: zgri

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Belzebubbles » 13 Dec 2010, 00:57

ima nekih nezgrapnosti u konstrukciji rečenica, valjda. Prva mi se, recimo, čini predugom.
Pogođen mi je trenutak prije skidanja poveza i samo skidanje. Sviđa mi se način opisa i mislim da baš fino prenaša jačanje tjeskobe i kulminaciju priče.
Ovo ostalo mi baš i nije bilo toliko interesantno.

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2706
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Xaotix » 13 Dec 2010, 02:02

Bubba Zanetti wrote:Imao je crni povez zavezan preko očiju koji je ionako više predstavljao nekakav bizarni modni detalj jer je prostorija u kojoj se nalazio bila potpuno mračna.
Ok, ako ima povez, kako zna da je prostorija mračna? Ja sam stekao dojam da ga je skinuo već na početku uprkos upozorenju i onda slijepo pipao dalje.

Čovjek se ne čini previše uznemiren situacijom u kojoj se našao, tek se na kraju uznemirenost i strah odvrte u par rečenica. Čini mi se da da se tada riječ Strah, (užas, panika i sl.) previše upotrebljava. Situacija bi mogla biti stravična, ali takav dojam sam dobio tek nakon manjeg mentalnog napora da se zamislim u danoj situaciji (dojam mi je bio da sam prisutan u sobi s televizorom na kojem se vrti horror)

Vuče mi na Kocku, i očekivao sam da će upasti u neku zamku, ili da će ga maca popapati.
I kao što Milena reče, nema drugog lika (mačka mi baš i nije lik.)
Randomness is strong with this one!

User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Bubba Zanetti » 19 Dec 2010, 18:20

Glavni lik u biti ni ne zna da je prostorija mračna. Ono u prvoj rečenici je u biti samo info za čitatelja, no s obzirom da je malo nespretna vodi na krivi zaključak. Sve u svemu dojmovi nisu ni tako loši s obzirom da sam dosta toga izbrljavio. Ovoga puta sam omanuo big time. :zubo:

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.

Galijun1
Ewok
Posts: 14
Joined: 18 Dec 2010, 22:52

Re: LR 30: Bubba Zanetti

Unread post by Galijun1 » 19 Dec 2010, 22:20

Stil sličan mojem :zubo:
Ali mi ostaje to nekako nedorečeno. Stalno se u meni prelijevao osjećaj da je glavni lik miš, do toga da je čovjek do nečeg trećeg (pogotovo u zadnjih rečenicama).

Post Reply