Page 1 of 1

LR 24 - Iljko

Posted: 24 May 2008, 18:26
by Nimrod
Rezervni dijelovi“Josipe!”
Josip je pogledao gore na balkon gdje je pokušavao Marijan, vođa pogona, dobiti njegovu pažnju.
“Josipe!”, opet se zadere Marijan kroz buku tekuće vrpce, sada već sasvim blizu.
“ Da?” upita Josip, kad mu se približi, pokušavajući čim manje udisati kroz usta. Smrad ga je odmah zapljuskao, kao da ima solidan oblik. Čak ni poslije više mjeseci se još uvijek nije pri viknuo na njega. Vjerojatno se niti nikada neće. Ali barem ima posao.

“Josipe možeš li danas odraditi još par sati prekovremena? Ima nova pošiljka, potpuno svježe sa autoputa. Autobus pun izletnika.”

Nije mu baš godilo da ostane ovdje i minutu izvan radnog vremena ali poslije toliko godina traganja za poslom mu to naravno nije rekao. Još i sada je povremeno sanjao noćne more o socijalnoj pomoći i birokraciji koja ju prati. Prazni zid koji ga je veselo pozdravljao svako jutro, dan i veće. Ili ljudi na ulici koji žure svojem poslu, a gledaju te kao da znaju.

“Dobro, ali samo njih. Ako se još nešto dogodi onda neka čeka do sutra.”
“ Ma jasno. Ovi su već malo prilični načeti pa se zato žuri. A i iz centrale su rekli da se vjerojatno sprema velika narudžba. Onda do sutra. Bok!”

Josip zastenje kada Marijan nestane u hodniku koji je vodio van. Vlada je prije nekoliko mjeseci odredila ,da tijelo poslije smrti postaje prirodni resurs, te time omogučila trgovinu organima. Sva tijela poslije smrti pripadaju državi. A potreba za rezervnim dijelovima je velika. Izvoz bogatima je pomladio i gospodarstvo, te donio novca osiromašenoj privredi. Još uvijek su jedina zemlja koja je to legalizirala. To mu je omogućilo da konačno nađe posao.

Josip još jednom plitko uzdahne, te se ponovo prihvati posla. On je bio odgovoran za ispiranje crijeva. Kod trbušnih rana, rakova i mnogih trovanja su nova crijeva bila skoro obavezna. Dok je imao masku čvrsto priljubljenu uz lice, te je dozvolio mislima da lutaju bilo gdje i nije bilo tako strašno. Osim kada dolaze, kao uskoro, tijela iz kakve nesreće. Onda tijela više sliče slagalici.

Josip primi početka tankog crijeva te vještim potezom izmet protjera do izlaza na kraju debelog crijeva. “Sva sreća da samo rijetki imaju zatvor.” Pomislio si je Josip na trenutak. A onda brže bolje mislima od plutao k flaši rakije, koja je nestrpljivo očekivala njegov povratak.

Re: LR 24 - Iljko

Posted: 24 May 2008, 20:00
by niniane
Ovo zvuči kao početak neke dulje priče. Ideja mi je ok, iako nije previše originalna, ali je ok. Imaš nešto pravopisnih i inih pogrešaka koje su me malo bole u oko, ali ni upola kako to zna biti u nekim pričama.
Josip zastenje kada Marijan nestane u hodniku koji je vodio van. Vlada je prije nekoliko mjeseci odredila ,da tijelo poslije smrti postaje prirodni resurs, te time omogučila trgovinu organima. Sva tijela poslije smrti pripadaju državi. A potreba za rezervnim dijelovima je velika. Izvoz bogatima je pomladio i gospodarstvo, te donio novca osiromašenoj privredi. Još uvijek su jedina zemlja koja je to legalizirala. To mu je omogućilo da konačno nađe posao.
Radije bih bez ovog infodampa. Možda bi bilo bolje da si te informacije nekako uklopio u priču ili da se one iščitavaju između redaka.

Re: LR 24 - Iljko

Posted: 25 May 2008, 12:34
by Nimrod
Ja sam u prvi mah shvatila da jednom liku jako smrdi iz usta...

Meni tu nedostaju dvije stvari:
slikovitiji, više dočaravajući opis onoga što je odvratno samom autoru
a kao čitatelj nisam u potpunosti dobila osjećaj pozitive toga što je odvratno...

Ideja mi nije loša. Za izvršavanje zadanog ja bih je recimo postavila nekako drugačije, možda oprečnost nečije želje za 'rezervnim dijelom' i odvratnosti zadatka koji treba za to obaviti, možda da taj konflikt bude unutar jedne osobe...

Re: LR 24 - Iljko

Posted: 27 May 2008, 16:36
by Xaotix
Ideja zakona o mrtvacima kao rezervnim djelovima mi se sviđa. Tu bi se dalo razraditi dosta toga o tome kako to djeluje na viđenje života i smrti, tugovanja, sjećanja na pretke...

Ali i dalje mi nisi uspio omiliti iznutrice i crijevca, a ni samu ideju "banke" organa nisi približio kao pozitivnu, osim toga da je glavni lik dobio posao. Cijeli pogled na te organe je nepristran, jer je njima to najnormalnija stvar na svijetu ("Ima nova pošiljka, potpuno svježe sa autoputa" ), ako se izuzme smrad.

Slažem se s Ninniane oko infodumpa. To bi se moglo riješiti kroz dijalog; dva tipa na traci koja šize zbog prekovremenog.

Re: LR 24 - Iljko

Posted: 30 May 2008, 23:42
by TB
Zadatak je bio:
Opišite nešto što je vama osobno odvratno do boli, ono, povraćava vam se, ali opišite to tako da to čitatelj doživi kao nešto pozitivno.
Citat iz priče:
Izvoz bogatima je pomladio i gospodarstvo, te donio novca osiromašenoj privredi. Još uvijek su jedina zemlja koja je to legalizirala. To mu je omogućilo da konačno nađe posao.
Po meni je ova priča mada bi trebala prepravljanja, najbolje pogodila zadatak ove LR. Čitatelj ne može da ne uvidi da je ta odvratna stvar pozitivna za sve - i za junaka priče i za društvo u cjelini.

Re: LR 24 - Iljko

Posted: 31 May 2008, 20:23
by Bahod
Ideja - ne previše originalna, ali je perspektiva svježa(ija).
Izvedba - a tako treba to još bar jedno brušenje prije prelaska na poliranje (kako jezično, tako i stilski).
Infodump - veliki minus.
SF komponenta - je malo nategnuta, jer ja si mogu zamisliti neku banana državu koja prakticira tako nešto, možda ne javno ali onda barem prešutno.
Sve u svemu nije loše.