LR-17 Mindphaser

Sudjelujete u literarnoj radionici pisanjem, čitanjem i komentiranjem priča

Moderators: Nimrod, niniane

User avatar
Nimrod
The Q
Posts: 1385
Joined: 18 Nov 2003, 20:30
Location: zabreg
Contact:

LR-17 Mindphaser

Unread post by Nimrod » 01 Feb 2007, 09:51

Conspiracy Theory. Robots Ready For Earth

- Hahaha... ta ti je dobra... upravni... hahaha... odbor četvrte Kompanije instalirao projektile na Plutonu za presretanje NLO-a! Uhhh, nisam se ovako odavno nasmijao! Stvarno ne mogu da te razumijem. Danas kada treba da imaš želju da pobiješ skotove, ti sve ono sranje prihvataš s osmijehom. Moram da priznam da ti se divim!
- Pa nije jedan otkaz kraj svijeta! Doduše nisam ni mlad... hehehe... u poređenju s tobom, barem! Evo još jedna 'istinita' priča pa idem!
- Žurio, glavu izgubio! Hehe! Vikend je tek počeo, a flaša još nije prazna! Samo ti pričaj!
- Sjećaš se misije Rodes 9?
- Dakako, misija Prve kompanije na Mars, kada je nastradala cjelokupna posada šatla prilikom pristajanja na površinu planete.
- To je bilo vrijeme Uzdizanja kompanija. Države zainteresovane za ekspanziju dale su kompanijama koncesije i prava na svemirska istraživanja u cilju što bržeg osvajanja Marsa. U izgled im se stavljao posjed određene površine planete, pa se razvila svojevrsna trka među kompanijama koja će prije da pošalje ljudsku posadu.
- Dobro, to mi je poznato...
- Glavni razlog zainteresovanosti kompanija za ovako skup poduhvat bio je u tome što, djelujući na Marsu, ne bi bile ograničene zakonskim i moralnim normama koje vladaju ovdje i na Mjesecu. I na Zemlji se moglo uraditi nešto slično, ali glavni kamen spoticanja je bilo javno mnjenje. Ko prije dođe do Marsa, prije će krenuti sa poslovanjem i što je bitnije kreiraće pravila.
- Kakve veze s tim ima Rodes 9, kada je misija propala?
- Prije nego što su uputile prvu ljudsku posadu, kompanije su, nastavljajući rad državnih agencija, slale na površinu Marsa mašine da pripreme dolazak ljudi. Međutim, pošto su se mašine nakon kratkog vremena, po pravilu, iz različitih razloga kvarile, kompanije su u svojim tvornicama konstruisale svakom generacijom sve komplikovanije i izdržljivije robote. Tako je Prva kompanija proizvela savršen stroj koji je imao sposobnost onoga što se zove 'instinkt za preživljavanje'. Bio je to Der Zyklus. Međutim i on je prestao da šalje informacije na Zemlju, a i zamrla je njegova fizička aktivnost na građenju baze. Onda je Prva odlučila da rizikuje, pošto konkurencija nije mirovala, i poslala je ekspediciju Rodes 9, koja je završila katastrofom.
- A sada dolazi scary part!? Marsovci nisu htjeli da prepuste svoj planet Zemljanima, pa su ih kompanije potamanile?!
- Ništa slično! Prva je, kao što znaš, brzo oplakala posadu i izgubljene milione i sljedeće godine poslala na Mars Rodes 10. Od tada datira hegemonija Prve kompanije. Međutim, ona nije nastala samim činom spuštanja i formiranjem baze i prvih postrojenja, već je bila u vezi sa olupinom Rodesa 9. On se srušio prilikom ateriranja, u blizini baze koju je počeo da gradi Der Zyklus. Kada je posada Rodesa 10, trijumfalo kročila na tlo Marsa u nedovršenoj zgradi sačekalo ih je iznenađenje: jedan član misije Rodes 9 je stajao pred njima!
- Sereš, valjda bi bilo u interesu Prvoj da spere sa sebe ljagu koja joj je natovarena zbog nepotrebnog žrtvovanja te trojice i da javno objavi kako im misija nije propala! I kako je mogao da preživi bez vazduha, hrane... pa to je Mars, čovječe!?
- Nije preživio... Preživio je Der Zyklus. Mašina je iskoristila astronautovo tijelo na umoru i prebacila u njega svoju memoriju iz svoje pokvarene mehaničke ljušture. Der Zyklus je zatim kreirao nanobote koji su, prvo regenerisali tijelo domaćina, zatim one koji su u samom krvotoku stvarali vazduh potreban ljudskom organizmu i zamjenske materije za normalan rad ljudskih unutrašnjih organa i oživio je sebe.
- I onda je Der Zyklus pobio došljake!
- Zašto misliš da svaki kraj mora biti nasilan!? Poenta je bila da je Prva tek tada otkrila najveći značaj svoje mašine. Na testovima koje je sprovela nad nesrećnikom kojeg je 'opsjeo' Der Zyklus, kompanija je zaključila da ima u posjedu mašinu, zapravo kiborga, sa sposobnošću kreativnog mišljenja, nesputanog ljudskim ličnim slabostima kao nus-produktima njihovog iskustva. Ideja o kloniranju ljudi, koja je stalno bila aktuelna i pored njene zabrane na Zemlji, sada je bila potpuna. Klonirana jedinka i pored kvalitete upotrebljenog uzorka nije bila u stanju da stvori umjetnička ili naučna djela koja će da pokreću društvo, ubrzavaju njegov razvoj, djela istog ranga kao ona najvećih ljudskih umova. Tek će Der Zyklus to omogućiti. I u tome je tajna hegemonije Prve kompanije: u svojim postrojenjima na Marsu proizvode naučnike za svoje istraživačke projekte.
- E ovo ti je jedna od maštovitijih priča!
- Zašto? Istinitija je od ostalih! Ti si dokaz!
- E baš! Hej, šta to radiš? Odakle ti pištolj?
- Izgleda da će kraj ipak da bude krvav! Iako, tehnički, neće biti u pitanju ubistvo!
Last edited by Nimrod on 23 May 2007, 00:55, edited 1 time in total.
English is the result of Norman soldiers attempting to pick up Anglo-Saxon barmaids, and is no more legitimate than any of the other results.
- H. Beam Piper, from "Fuzzy Sapiens"

User avatar
Bubba Zanetti
Pa'u 10. razine
Posts: 428
Joined: 09 Jul 2006, 12:42

Unread post by Bubba Zanetti » 01 Feb 2007, 14:31

E ovo ja zovem hardcore SF. :headbang:
Doduše mnoge elemente u ovoj priči sam susreo u raznim drugim djelima, ali ovo je dobro posloženo.

:uzdravlje:
Perhaps it's the result of an anxiety.

TB
Ancient
Posts: 559
Joined: 31 May 2006, 13:25
Location: Zagreb

Unread post by TB » 01 Feb 2007, 22:52

Lik koji priča iznosi suviše informacija na premalo prostora, i to na način kao da ti, pisac, kroz usta lika informiraš nas, čitatelje o zapletu koji si smislio, a ne na način na koji lik u priča uz bocu vina. (A dobru si priču smislio.)
Kad dođe kraj, nija mi baš jasno zašto če jedan lik ubiti drugog. Iz osvete jer je dobio otkaz? Usto, ubijen je lik koji samo sluša ovoga koji govori i povremeno upadne. Pa kad se na njega potegne pištolj, nema efekta kakvog bi trebalo biti, jer se ja, čitatelj nisam nimalo vezao uz njega.
Možda bi mogao razmisliti da preradiš priču tako da je produžiš, da se ovolika količina podataka malo “rasprši” na više prostora, i da nekako približiš ovoga na kojega se poteže pištolj i da barem natukneš zašto će ga ovaj ubiti..

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Unread post by Xaotix » 02 Feb 2007, 00:10

Hmmm..

Koliko vidim, mlađi lik koji sluša priču je "dokaz" tj jedan od tih kiborga. Dakle, osobno je uzrok je otkazu.. Ipak metak na kraju ima smisla kao osveta.

No, primjetio sam nešto u dijalogu... Pričatelj objašnjava dio povijesti dobro poznat svima koji sudjeluju u razgovoru. OK, funkcija tog dijela dijaloga je da upozna čitatelja sa zapletom, ali toga u normalnom razgovoru ne bi bilo, tj. vjerojatno bi bio samo spomenut gubitak Rodesa9.
Takva metoda mi osobno ne lezi prilikom citanja.

Mozda bi pitkiji bio dijalog u kojem sugovornici debatiraju zasto su se kompanije ponasale kako jesu. Par recenica vise, a cijela prica je ispricana puno prirodnije...

Just my two cents...
Randomness is strong with this one!

User avatar
Mindphaser
Hani
Posts: 70
Joined: 01 Dec 2006, 19:00
Location: BiH

Unread post by Mindphaser » 02 Feb 2007, 09:52

Iako sam malo presao duzinu od dvije kartice, ipak nisam mogao da rijesim stvar bez ovih manjkavosti. Dijalog, kao formu sam uzeo da sto vise skratim zamisljenu radnju, ali, priznajem i da izbjegnem opise koji bi mi oduzeli suvise vremena. Dakle, iz lijenosti su mi se dogodili ovi propusti koje ste dobro primijetili.
I pored toga, nisam imao namjeru da "humanizujem" likove, u smislu da se citaoci identifikuju s njima. Jer ubistvo je samo posljedica.
Btw: dobre kritike! :wave:

User avatar
Panonsky
Puppeteer
Posts: 127
Joined: 19 Oct 2006, 23:13
Location: Planet Zemlja

Unread post by Panonsky » 02 Feb 2007, 23:11

Najlakše mi je da se složim s TB-om, dobra priča ali zbog ograničenja na dvije kartice pomalo natrpana. Inače, čitajući početak priče prvotno sam mislio kako će se radnja odvijati u stilu prvih doseljenika u Ameriku, znaš ono tko prvi do slobodne zemlje njegova je…Hm, viš` viš` zgodna ideja, dalo bi se to nekako upotrijebiti u budućnosti…
:wave:
?

User avatar
Bahod
The...
Posts: 1584
Joined: 02 Aug 2005, 21:37
Location: ZG
Contact:

Unread post by Bahod » 03 Feb 2007, 00:09

Dobar dijalogčić
imam par zamjerki( ne prevelikih ), a najbitniju je Xaotix spomenuo pa da se ne ponavljamo.

User avatar
Mindphaser
Hani
Posts: 70
Joined: 01 Dec 2006, 19:00
Location: BiH

Unread post by Mindphaser » 03 Feb 2007, 22:16

Pogrijesio sam u jednoj (bitnoj) stvari: satl treba da se zove Rhodes, a ne Rodes. Mislim... mogao sam i da ne spomenem ovo, al' ajde. Pojeo sam to jedno slovo, misleci valjda da je suvisno da provjerim kako se tacno pise prezime ovog britanskog imperijaliste. U posljednje vrijeme sam napisao par prichica o nekom buducem imperijalizmu, a glavnu inspiraciju sam nasao u liku i djelu Cecila Rhodesa:"Ekspanzija je sve", rekao je Cecil Rhodes i pao u ocajanje, jer je svake noci nad glavom vidio "te zvijezde... te beskrajne svjetove koje mi nikada necemo dosegnuti. Anektirao bih planete kada bih mogao".

User avatar
Mrstar
Ewok
Posts: 13
Joined: 25 Nov 2006, 19:30
Contact:

Unread post by Mrstar » 06 Feb 2007, 20:29

Ovo bi dobro funkcioniralo kao uvod za neku akcijsku pucačinu; kad si već stavio te kiborge na Mars, bio bi red da se pojavi neki kauboj koji će ih potamaniti bazukom, nožem, Teslinim bacačem plazme i po potrebi golim rukama. A i Der Zyklus je dušu dao za finalnog bosa, koji nakon finalne borbe pogiba na bizaran način ( nakon što je već poginuo, ali se opet pridigao ), prije, naravno, velike eksplozije za kraj.[/img]
...eto tako...

User avatar
Mindphaser
Hani
Posts: 70
Joined: 01 Dec 2006, 19:00
Location: BiH

Unread post by Mindphaser » 07 Feb 2007, 14:29

Mrstar wrote: A i Der Zyklus je dušu dao za finalnog bosa, koji nakon finalne borbe pogiba na bizaran način ( nakon što je već poginuo, ali se opet pridigao ), prije, naravno, velike eksplozije za kraj.[/img]
Hahaha! To sam mislio upotrijebiti u nastavku pod nazivom "Robots Ready For Earth. Rebellion". Ili "Der Zyklus! Awake the Machines!" :uzdravlje:

User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2101
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC » 08 Feb 2007, 01:13

Dobra priča. Natrpana zbog ograničenja teksta, ali ako ti se da, razradi ju i pošalji na neki natječaj.
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.

User avatar
Mindphaser
Hani
Posts: 70
Joined: 01 Dec 2006, 19:00
Location: BiH

Unread post by Mindphaser » 10 Jul 2007, 10:59

Uh, izvinjavam se zbog vracanja u proslost i skretanja paznje na moju malenkost na ovakav nacin!
Samo da obavijestim javnost da sam podlegao pritisku i priklonio se mracnom svijetu majspejsa (My Space). Istrazujuci mogucnosti ove gadosti ostavio sam tamo prijevod ove price na engleski, uvazavajuci (donekle) savjete sa ovog foruma. Za prosirenje price nisam imao ni vremena, ni zivaca (ni novca).

http://blog.myspace.com/index.cfm?fusea ... =285775317

User avatar
swordsilence
Ewok
Posts: 11
Joined: 02 Oct 2008, 01:45

Re: LR-17 Mindphaser

Unread post by swordsilence » 02 Oct 2008, 16:56

Sviđa mi se. U nekim djelovima nalikuje referatu, ponekad su paragrafi prenatrpani informacijama, ali ukupno gledajući, vrlo zanimljivo i inteligentno zamišljeno. Dijalog je primaran, situacija je "oko u oko", tako da mi to djeluje možda pomalo statično.

Post Reply