Akcija Index

Mrgudov brlog.

Moderator: Xaotix

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Akcija Index

Unread post by niniane » 22 Sep 2008, 10:24

Ok, ok, znam da svi sad raspravljaju o Akciji Indeks, ali nešto mi govori da bi se ova tema već našla u Razvaljotki da je Izitpajn još ovdje... :zubo: Za one kojima dotični fali, evo vam link na post na njegovom blogu koji se bavi upravo time: http://b3.blog.hr/2008/09/1625383344/ne ... acaju.html

I ja pisah na blogu o tome. A pisah zato što me cijela stvar jako raspizdila. Ja nisam ni morala ni htjela (niti mislim da se moglo, barem koliko znam) na svom faksu kupiti nijedan ispit, not to mention da bi mi to bilo daleko ispod časti i čak da sam se našla u situaciji da MORAM kupovati ispit, vjerojatno bih prije to (kako moja mama kaže) dala u novine nego iskeširala ijednu kunu za tako debilnu svrhu. Naravno, zahvaljujući tome ja danas znam većinu toga što sam učila na faksu, za razliku od svih onih koji su kupovali ispite. A takvih ima svakakvih - od onih koji su prelijeni za učiti ili "nemaju vremena" pa im je jednostavnije iskeširati lovu nego sjesti i zagrijati stolicu, preko onih koji su, Bože oprosti, naprosto preglupi (pardon. Ispravniji termin bi bio "nedovoljno inteligentni") za savladati neki ispit pa ga naposljetku riješe ovako, pa do onih koji su prisiljeni platiti ispit jer ih profesor inače ruši rok za rokom, a i komisija je možebitno korumpirana pa je nema svrhe sazivati.
Ali zato netko tko je pokupovao ispite i/ili diplomu danas ima par puta veću plaću od moje mizerije. Jupi. Bilo bi krasno da se trud kod nas zbilja nagrađuje. Roditelji su me odgajali cijeli život po principu "Sve možeš postići svojim trudom", "Trud se uvijek isplati", "Poštenje je najveća vrlina" i sl., pa ja od te filozofije koja je postala sastavni dio mene danas imam fakat malu plaću, kao da sam završila trogodišnju srednju školu (bez omalovažavanja onih koji su završili trogodišnju školu - ali jbg, tri godine i osam godina poslijeosnovnoškolskog obrazovanja nisu isto).
Ima nekih koji odmahuju rukom i govore kako je ova akcija samo napuhano glumatanje u svrhu popunjavanja godišnjeg izvještaja USKOK-a, kako su profesori sitna riba spram onih korumpiranih na višim/visokim/nekim položajima i sl. - ali ja se ne slažem nimalo. Za studenta koji se moli Bogu da ne padne godinu ili sruši prosjek kako bi mogao zadržati dom jer mu starci ne mogu plaćati zagrebačku stanarinu, neki kreten s titulom doktora znanosti kojem je puhnulo da bi mogao staviti koju četveroznamenkastu cifru u džep pa ga zato ruši dok mu ovaj ne plati - ovo je ogromna stvar. Barem se sada otvoreno priča o tome, nije više "javna tajna" nego je javna činjenica.

U idealnom svijetu, sad bi otkrili tko je sve platio svoje diplome i ispite i poništili im ih - pa makar i onima koji su bili prisiljeni platiti (tipa gornji primjer - jer takvi uvijek mogu naučiti ponovno). Ali nekako sumnjam da će do toga doći. Nažalost.
... characters, personalities, stories and larps...

User avatar
Nazir
Ancient
Posts: 917
Joined: 09 Aug 2006, 16:41

Re: Akcija Index

Unread post by Nazir » 22 Sep 2008, 17:29

Meni isto jako drago da se malo pokrenula stvar, ali jako se bojim da ce akcija za mjesec - dva pasti u zaboravi i to je to. Al naravno, barem se nesto dogada. Jedino su se malo zeznuli sto su imali preveliku medijsku pompu. Kod mene na ekonomiji je par profesora koji su fakat bili cisti, iz nekog razloga se sumnjalo nesto i nasli se usred hajke pa im sad im reputacija poprilicno pala bez razloga...

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Akcija Index

Unread post by niniane » 22 Sep 2008, 20:38

Al su neki zbilja prljavi, jelda, jelda?... :blob: :zloch:
... characters, personalities, stories and larps...

Krvoje
Jedi Master
Posts: 231
Joined: 19 Oct 2006, 19:00

Re: Akcija Index

Unread post by Krvoje » 23 Sep 2008, 01:44

Rekla-kazala i da se na medicini znaju kupovat' ispiti. Nije mi uopće čudno, kakvi su neki doktori.

I na glumačkoj, čujem, telefonski se može raspitati koliko dođe upis studija (ne školarina)...

itd...
-Bllaa!-
Yama yo, yama yo
Yama yo, yama yo
Yama wa ikite iru!

User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Akcija Index

Unread post by uglib » 23 Sep 2008, 15:31

Kao što je Izitpain napisao na svom blogu, osnovni je problem što se znanje ne cijeni, što je bitnije imati papir nego znati.
Dok se po tom pitanju nešto ne promijeni, sve te spektakularne čistke su tek bura u čaši vode.

Imam muža studoša u godinama, morao je s četrdeset i nešto na faks da bi mogao ostati na svom radnom mjestu. U protivnom bi ga papirnato premjestili na niže radno mjesto i dali mu manju plaću, ali bi i dalje radio isti posao kao i prije.
Bilo bi mu puno jednostavnije kupiti diplomu, nudio mu jedan mafiozo prije par godina kad su ga počeli na poslu gnjaviti, s kojeg god faksa hoće. Zaboravila sam cifre, ali mislim da to sve skupa ne bi bilo puno više nego iznosi sveukupna školarina, a kad se još uzme u obzir da s posla juri na faks i da uopće nema slobodnog vremena te buba hrpu stvari koje mu uopće ne trebaju...
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)

User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Akcija Index

Unread post by uglib » 23 Sep 2008, 15:33

Eh, da, skoro zaboravih, mislim da se je radilo o krivotvorenim diplomama.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Akcija Index

Unread post by Xaotix » 23 Sep 2008, 17:57

Uzroci akcije Index?

Policija mora pokazat da nešto radi, MOL kupuje Inu, skoro će lokalni izbori...
Ma za sve su krivi nogometaši! Da nisu izgubili utakmicu s Engleskom, nikakvog Indexa ne bi bilo. Ekstaza bi biladovoljna da pokrije sva sranja u državi, a onda bi se već Ivo and Co. smislili nešto...
Randomness is strong with this one!

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Akcija Index

Unread post by niniane » 24 Sep 2008, 10:46

Užasno, ali, bojim se, istinito. :x
... characters, personalities, stories and larps...

Aleksandar Ziljak
Ancient
Posts: 959
Joined: 09 Apr 2004, 18:42

Re: Akcija Index

Unread post by Aleksandar Ziljak » 28 Sep 2008, 14:12

Ono što bi mogao biti temeljni problem nakon ovakvih već sada napola abortiranih akcija jeste: Čija je diploma sada važeća i čista? Hajde, hajde, perimo se svi sada koliko hoćemo, ali nakon onakva medijskog pristupa, ovo je sasvim opravdano pitanje koje vam svaka čistačica može postaviti. Lako za čistačice, ali to može imati vrlo ozbiljne dugoročne posljedice.

Ne znam čemu tolika medijska pompa, prisutnost kamera, etc. Već to smrdi na predstavu, a ne na ozbiljno napravljen posao. Drugim riječima, postoji opasnost da se zbog potpuno pogrešnog tretmana cijele operacije s prljavom vodom baci i dijete i babica i rodilja. :kava:
A. Ziljak

User avatar
niniane
Vampiruša
Posts: 2364
Joined: 14 Aug 2006, 11:05
Location: somewhere over the rainbow...

Re: Akcija Index

Unread post by niniane » 29 Sep 2008, 11:06

Slažem se da je to problem - jer ja bih svima koji su kupili diplomu oduzela istu, ali to se ne može napraviti ako ne znamo tko ju je sve kupio. Doduše, čini mi se da se za sve koji su završili faks npr. za godinu dana može sa popriličnom sigurnoću ustvrditi da je za diplomu platio - i to vjerojatno masno.
... characters, personalities, stories and larps...

User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2101
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Re: Akcija Index

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC » 29 Sep 2008, 17:50

Mislim da Mel Brooks ne bi bolje mogao izrežirati akciju Indeks. Hrpa naoružanih policajaca uleti u fakultete, ispremeću sve prostorije u potrazi za inkriminirajućim dokazima, šefovi im kažu, pokupite sve sumnjivo, i šta policajci, onako samodopando i ponosno iznose iz kabineta?
Monitore!

Zamislite sve te silne dokaze koji se kriju u tim monitorima! Dokumenti o transakcijama novca, mejlovi i slično, sve će se to pokazati na oduzetom monitoru kad ga se upali! Aha, korupcijo! Tako valjda razmišljaju naši policajci dok iznose monitore iz kabineta. Čudi me kako nisu uzeli i kemijske kojima su upisane krivotvorene ocjene u indekse. Ili stolce na kojima su sjedili profesori dok su primali mito. Zamislite koliki se samo tragovi mogu naći na stolcu? CSI-jevci bi tu sigurno pronašli dokaze o krivnji dotičnih profesora!

Kad su to prikazivali na tv-u, trebali su u pozadini pustiti glazbu iz "A je to", dok policajci hodaju okolo sa svim tim stvarima. Baš bi se lijepo uklopilo.
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.

User avatar
ratchet
Ancient
Posts: 878
Joined: 19 Aug 2007, 21:04

Re: Akcija Index

Unread post by ratchet » 29 Sep 2008, 20:12

Vidio sam jednog kako nosi i tipkovnicu. Ali zbilja što se toliko uzbuđujete oko toga, to je ionako samo cirkus. Čisto za odvraćanje pažnje i da se pokažemo pred EU. Korupcija je ionako nešto što je sastavni dio našeg društva od vrha do dna. treba veza kad djete upisuješ u vrtić. Pa za nastavnicu koju svi preporučuju. Da ne govorim što se sve radi da se osigura upis u gimnaziju. Pa kad još i prođe faks onda treba veza ili ( i ) mito za radno mjesto. I ne zaboravimo staračke domove. Da ne pričam što sam sve prošao u ovih godinu i pol čekajući građevinsku dozvolu. I sličnim dičnim institucijama u kojima sve ide glatko. Zagrebali su malo po jednoj karici lanca i sad to napuhuju do besvjesti. Jaka stvar.
Čovjek je u potpunosti za religiju sve dok ne posjeti neku istinski religioznu zemlju. Nakon toga se svim srcem odjednom zalaže za kanalizaciju, mehanizaciju i zajamčenu minimalnu plaću.
Aldous Huxley

User avatar
Xaotix
The Source
Posts: 2695
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Akcija Index

Unread post by Xaotix » 30 Sep 2008, 01:21

SAMSUILUNOV OTAC wrote:... šta policajci, onako samodopando i ponosno iznose iz kabineta?
Monitore!
Zar nisi znao da sav tekst ostaje u monitoru, smo ako dosta brzo iščupaš žicu iz zida? (Ne brini nisma ni ja.. ali prijatelj mi je rekao.. A njemu valjda MUP) :lol:

Kad smo već kod korupcije, danas su na Latinici imali baš tu temu. Spomenuli su neke slučajeve koji su javna tajna, pa sam se prisjetio još nekih... Previše toga... :x
Najgore je to što čak i da krenu čistiti, previše je ljudi umočenu u tu baru da bi mogli imati bilo kakvog učinka.
Ako me netko treba, ja sam u svom podrumu i slažem neutronsku bombu...
Randomness is strong with this one!

User avatar
SAMSUILUNOV OTAC
Autor u Smokvinom listu
Posts: 2101
Joined: 30 Dec 2005, 00:50
Location: 26. dimenzija, treća kuća desno, iza bukve

Re: Akcija Index

Unread post by SAMSUILUNOV OTAC » 30 Sep 2008, 02:07

Kao što je nemoguće sam sebe ugušiti, tako je nemoguće i da političari unište korupciju. Mislim, na narječju aruni iz Mongolije riječ hadez znači korumpiran. :zubo:
Kap limuna, zrno soli,
I svaka rana malo više boli.

Post Reply